Image default
Autók - motorok - hajók

Francia ügyészségi eljárás indult a Volkswagen ellen

forrás: MTI

Október, a botrány kirobbanása óta tart az a vizsgálat, amelyet a francia ügyészség folytatott. A mostani eljárás ennek a következménye, ugyanis megállapították, hogy a német autógyártó szándékosan manipulálta az adatokat.

Súlyos csalás gyanúja miatt eljárást indított a párizsi ügyészség a Volkswagen autógyár ellen február 19-én, amiért feltehetően a károsanyag-kibocsátási értékeket illetően csalásra lehetőséget adó szoftverrel üzemelő motorral látta el a járműveit – közölték kedden rendőrségi források.

A vizsgálat a Franciaországban eladott járművekre vonatkozik.

Az előzetes eljárás már októberben, az emissziós világbotrány kitörését követően elindította a vádhatóság, és a csalások elleni hatóság is vizsgálatot rendelt el.

A nyomozás során egyértelművé vált a csalás szándékos jellege, és beigazolódott, hogy a Franciaországban forgalomba került járműveket is érinti a csalás – közölte Nathalie Homobono, a csalások elleni hatóság vezetője.

A legnagyobb európai autógyártó korábban elismerte, hogy mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóba telepítettek olyan szoftvert, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem. Ebből közel egymilliót Franciaországban adtak el.

 

Hasonló hírek

Az őse előtt tisztelgő BMW Z4

info

Okoshajók lesznek a Balatonon

Edit

Kevesebb új Harley-Davidson robog az utakon

info