Image default
Külföld

Francia orvosok jogellenesen is segítettek meleg pároknak a gyermekvállalásban

Forrás: MTI

Százharminc francia orvos és biológus kiáltványban jelentette be pénteken, hogy a törvényt is megszegve meleg pároknak segített, hogy gyermeket vállalhassanak.

A Le Monde című francia napilapban közétett kiáltvány aláírói egyben elítélik a megtermékenyítésre vonatkozó francia szabályozás “logikátlanságát”.

Francia orvosok jogellenesen is segítettek meleg pároknak a gyermekvállalásban

“Mi, orvosok, biológusok, beismerjük, hogy segítettünk, támogattunk párokat és hajadonokat a gyermekvállalási tervükben, amelynek megvalósítása nem lehetséges Franciaországban” – írták az érintettek a kiáltványban, amelynek egyik kezdeményezője René Frydman nőgyógyász, aki az első francia lombikbébi születésében segédkezett.

Az aláírók azt kérik a törvényhozóktól, hogy a mesterséges megtermékenyítést tegyék elérhetővé minden nő számára. Jelenleg ez csak a heteroszexuális párkapcsolatban élő meddő nők számára engedélyezett.

“Tilos a spermaadás hajadonok számára, a jelenlegi vagy jövőbeni meleg vagy heteroszexuális kapcsolatára való tekintet nélkül. Ezt szerintünk fel kell oldani, hiszen egy hajadonnak is joga van gyereket nevelni vagy örökbe fogadni” – olvasható a kiáltványban.

Francois Hollande államfő 2012-es választási programjában szerepelt, hogy kiterjesztené minden nőre a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét, de a tervezet végül nem került a parlament elé.

A kiáltvány aláírói annak engedélyezését is kérik, hogy egy nő lefagyaszthassa a petesejtjét, hogy később gyereket vállalhasson. Ez Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban már lehetséges. Franciaországban viszont csak abban az esetben van rá lehetőség, ha egy nő a termékenységét veszélyeztető betegségben szenved, például kemoterápiás kezelést igénylő rákban. A férfiak viszont megőrizhetik az erre kijelölt laboratóriumokban a spermájukat.

 

 

Hasonló hírek

Fejvadász módszerekkel keresi az Iszlám Állam a terroristáit

Mazsi

Prostituáltnak nevezte áldozatát a ghánai migráns

Géza

Íd al-Adhá: zarándokok milliói Mekkában – videó

Géza