Főoldal » Forgalomkorlátozás lesz szombaton a Pride miatt
Belföldi hírek

Forgalomkorlátozás lesz szombaton a Pride miatt

Forgalomkorlátozások és útlezárások lesznek szombat délután a főváros több pontján a Budapest Pride rendezvénysorozat felvonulásának ideje alatt – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-t.

A korlátozások érintik a közösségi közlekedést is. A kisföldalatti a teljes vonalon közlekedik, de több állomást is lezárhatnak: várhatóan délután 3 és este 6 között a szerelvények megállás nélkül haladnak át a Hősök tere és az Opera közötti, majd fél nyolcig a Hősök tere és az Oktogon közötti állomásokon.

A 2-es metró Kossuth Lajos téri megállóját várhatóan délután két órától fél hatig lezárják, a szerelvények csak áthaladnak rajta.

A 2-es villamos és a DH jelzésű nosztalgiavillamos várhatóan délután 2 óra és este 6 között rövidített útvonalon, csak a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.

A 4-es és 6-os villamos várhatóan fél öttől 17 óra 10 percig az Oktogonnál nem áll meg. Ugyanakkor előreláthatóan 17 óra 10 perctől 17 óra 50 percig a villamosok két szakaszon, megosztva közlekednek: a dél-budai végállomásuktól a Blaha Lujza térig, a Széll Kálmán tértől pedig az Oktogonig.

Ezen kívül a forgalomkorlátozások számos troli- és autóbuszjáratot is érintenek – közölte a BKK.

Kordonokkal biztosítja a felvonulást a rendőrség

Kordonokkal, teljes területlezárással biztosítja a rendőrség a 22. Budapest Pride szombati felvonulását – közölte a rendőrség csütörtökön az MTI megkeresésére.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt tudatta: az adott körülmények között szükségesnek ítélt erőkkel, eszközökkel biztosítják a főváros területére bejelentett rendezvényeket.

A szombati felvonulást “a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény biztosítását területlezárással hajtja végre, melyhez kordonelemet is biztosít” – tették hozzá.

Előzőleg a Szivárvány Misszió Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalosan is bejelentette: hermetikus lezárással kívánja biztosítani a szombati Budapest Pride felvonulást, miközben a menet szervezői kordonok nélkül kívánnak felvonulni.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja múlt pénteken kezdődött. A szervezők már akkor bejelentették: július 8-án kordonok nélkül vonulnak.

A szervezők továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy “ez az eljárás indokolatlan, aránytalan, és a biztonságot szem előtt tartva mindent megtesznek, hogy szabadon vonulhassanak” – írták a közleményben.

Kifejtették: a Budapest Pride szervezői évek óta kérik a rendőrséget, hogy ne hermetikus területlezárással biztosítsa a felvonulást. A szervezők az idei menetet minden eddiginél több, több mint 200, a menetet kísérő önkéntes, valamint 50 kamerás jogi megfigyelővel is gondoskodnak a biztonságról, és az esetleges atrocitások rögzítéséről.

Az alapítvány szerint a hónapok óta tartó egyeztetés során a rendőrség együttműködő volt, hivatalos döntésükben mégis azt írták: teljes területlezárással tervezik biztosítani a rendezvényt. Pedig a szervezők – mint írták – úgy értesültek, a “rendőrségnek csupán egyetlen, kisebb ellentüntetésről van tudomása”.

Kitértek arra is, hogy a lezárás a közúti közlekedést is aránytalanul akadályozza. A szervezők a “biztonságot szem előtt tartva” megtesznek minden szükséges lépést, hogy ne teljesen elzárt útvonalon vonuljanak a résztvevők. Azt írták: erre továbbra is megvannak a törvényes lehetőségek, például alternatív útvonalak választásával. Emiatt a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat egyelőre még nem tudják megmondani. Legvégső esetben viszont – azt írták – “kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről”.

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezték, hogy a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el. A résztvevőket arra kérik, hogy ennek tudatában vegyenek részt az idei felvonuláson, és a biztonság érdekében fokozottan kövessék a rendezők és menetkísérők útmutatásait – emelte ki közleményében a Szivárvány Misszió Alapítvány.

MTI

Hasonló hírek

Elkészült Mórahalomnál a biztonsági kerítés mintaszakasza

Edit

Kihúzták a nyerőszámokat: 5-ös lottó, Joker, Luxor

Géza

Elképesztő állapotok Karácsony Gergely birodalmában – Galéria

Géza