Image default
Külföld

Fordulat Brüsszelben: lezárják a határokat?

Eddig el­zár­kó­zott az Eu­ró­pai Unió a ha­tár­el­len­őr­zés vissza­ál­lí­tása elől – de né­hány vá­lasz­tás min­dent meg­vál­toz­tat­hat.

Az elmúlt másfél évben pusztító terrortámadások érték Európa nagyvárosait – elég csak Párizsra, Berlinre vagy Nizzára gondolni. Ugyan Brüsszelt már többször is felszólították egyes tagállamok a Schengeni-egyezmény felülvizsgálására, eddig nem történt változás.

Fordulat Brüsszelben: lezárják a határokat?
Fotó: Markovics Gábor

Ezúttal a német és a francia belügyminiszter írt nyílt levelet több vezető EU-s tisztviselőnek az ügyben, felvetve azt is, hogy amíg a terrorfenyegetettség ilyen magas szintű, állítsák vissza a belső határellenőrzést is. Az időzítés nem véletlen: mindkét országban hamarosan választásokat tartanak, a lakosok pedig biztonságban szeretnének élni – amelynek jelenleg elengedhetetlen része az országhatárok ellenőrzése.

A határellenőrzés visszaállítása több szempontból is jelentős fordulat lenne, hiszen például azt mutatná, Brüsszel beismerte: Schengen nem működik tökéletesen – ahogy azt már több tagállam is megjegyezte. Nem egy terrorista az őrizetlen határokat kihasználva jutott be Európába.

A jelenlegi schengeni szabályozás szerint egy tagállam legfeljebb két évre állíthatja vissza a határellenőrzést, amennyiben súlyos csapás fenyegeti az állam biztonságát.

Thomas de Maiziere és Bruno Le Roux szerint viszont most minden tagállamot veszély fenyeget – és ez két év alatt nem is fog elmúlni…

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Csillagászati összegért kelt el a sétabot, mely megmentette a Titanic néhány utasát

Géza

Szörnyű tragédia: Búcsúlevelet írt és a sínekre feküdt a 18 éves fiú

Mazsi

Az időjárás is sürgeti az EU-t

Edit