Hirmagazin.eu
Főoldal » Fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében: 10 év után váratlan kéréssel fordultak Szögi Lajos családjához
Belföldi hírek

Fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében: 10 év után váratlan kéréssel fordultak Szögi Lajos családjához

Olaszliszka — Közel tíz év után végre hozzájuthatnak kártérítésük egy részéhez az olaszliszkai lincselés károsultjai.

A végrehajtó ugyanis elkérte a számlaszámukat, ami az ügyvédjük szerint azt jelenti: a nekik megítélt46 millió forint egy része megérkezik.

Épp a hét végén emlékeztek meg a brutálisan meggyilkolt Szögi Lajosról (†44) a tragédia 12. évfordulóján.

Az emlékezők Tiszavasváriban gyülekeztek, ahogy minden évben, s innen indult el autóval azon a 2006. október 15-i végzetes napon a földrajz–biológia szakos tanár két kislányával, Emesével és Zsófival Vámosújfalu felé. Soha nem jutottak el oda, mert Olaszliszkán egy 11 éves kislány átszaladt szabályosan közlekedő autója előtt, majd elesett az árokparton. Amikor Szögi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek, annak rokonai, ismerősei rátámadtak.

Először az autónak rontottak neki: kirángatták a férfit a kocsiból, majd két kislánya szeme láttára agyonverték. 2009 novemberében a Debreceni Ítélőtábla jogerősen mind a nyolc elkövetőt elítélte: hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében.

Egy évvel később 46 millió forint kártérítést ítéltek meg a családnak, amelyre nagy szükségük is volt: Lajos özvegye óvónő, a szülei kisnyugdíjasok voltak. A legnagyobb lányuk egyetemre járt, később a középső is továbbtanult, a legkisebb lány pedig még most középiskolás.

Helyszínelők veszik körül még 2006-ban Szögi Lajos autóját. Ebből szállt ki a tanár, akit szinte azonnal halálra vertek/Fotó:RAS archívum

– Hiába ítéltek meg nekik ennyi pénzt, egy fillérhez sem jutottak hozzá, mert miután a büntetőperekben zárolják az elkövetők vagyonát, először a nyomozás és a bírósági per költségeit térítik meg az államnak, és csak ezután következhetnek az áldozatok – fejtegette dr. Helmeczy László.

Az olaszliszkai elkövetők gyakorlatilag nincstelenek, nem is számított senki sem arra, hogy a család valaha is egy fillért lát tőlük. A végrehajtó kérése így nagy meglepetés volt mindenkinek, most már csak az a kérdés, mekkora az összeg, amit utal majd.

Marian Cozma (†26) apja hiába vár

Szögiék esetéhez kísértetiesen hasonlít a Cozma-ügy: ott 200 millió forintot ítéltek meg a meggyilkolt kézilabdázó apjának, aki Bukarestben szegénységben tengeti a napjait. Ő sem kapott egy fillért sem, Szögiékhez hasonlóan Helmeczy alapítványa támogatja őt hónapról hónapra.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Elhunyt Várkonyi Andrea színművész

Géza

A nap 2. videója: Ezt soha ne feledjük! „Magyarország a kereszténység pajzsa és a nyugati civilizáció védője” II. Pius Pápa (1456)

Géza

Változások a fővárosi közlekedésben a Wizz Air félmaraton idején, ma, szeptember 9-én délelőtt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------