Hirmagazin.eu
Főoldal » Főpolgármesteri szinten egy kicsit másképpen nézne ki a V4
Külföld

Főpolgármesteri szinten egy kicsit másképpen nézne ki a V4

A budapesti és a varsói Európa-párti polgármesterek fontolóra veszik a hatalom egyesítését a Magyarországon és Lengyelországban kormányzó pártok ellen, és felkérték a cseh és a szlovák főváros polgármestereit, hogy csatlakozzanak hozzájuk – írja a pozsonyi Sme napilap.

A szlovák liberális napilap cikke bevezetőjében azt írja, hogy megfigyelők szerint Magyarországon a Fidesz, Lengyelországban pedig a Jog és Igazságosság pártja törekszik egy közép-európai illiberális demokrácia kiépítésére, amely feszültséget szít az Európai Unióval fenntartott viszonyban. A lap úgy fogalmaz,

Karácsony Gergely Budapest főpolgármesteri címért vívott harca és sokkoló győzelme első ízben mért komolyabb ütést Orbán Viktorra 2010 óta.

Megjegyzik, hogy a centrista Rafal Trzaskowski tavaly év végén lett a lengyel főváros, Varsó főpolgármestere, mikor maga mögé utasította a Jog és Igazságosság jelöltjét.

Karácsony Gergely és varsói kollégája már egyeztetett egy, a Visegrádi Négyek fővárosainak főpolgármesterei közt létrejövő együttműködésről. A lehetséges szövetség alappillérét az adja, hogy a szlovák, a lengyel, és a cseh főváros vezetői hasonló helyzetben vannak, mint Budapesten Karácsony Gergely: liberális, progresszív vezetőkként konfliktusos helyzetben kell dolgozniuk országuk konzervatív kormányai mellett.

Karácsony Gergely elképzelése szerint az összefogással azt igyekeznének elérni Brüsszelben, hogy

az uniós fejlesztési pénzek közvetlenül az érintett fővárosokba kerüljenek,

ne pedig a kormányokhoz.

A Sme cikke szerint Varsó és más lengyel nagyvárosok, melyeket ellenzéki polgármesterek irányítanak, azt állítják, hogy az állami kasszából nem jut nekik elegendő pénz. Kamil Dabrowa varsói szóvivő ezért érdekes elképzelésnek tartja Karácsony Gergely felvetését, amely szerinte mindenképp megfontolandó. Dabrowa elmondta, hogy a polgármesterek november 8-án további megbeszéléseket terveznek a német fővárosban, a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából.

Csehek, szlovákok

Zdeněk Hřib, Prága főpolgármestere, a rendszerellenes Kalóz párt tagja a pozsonyi újság szerint üdvözölte budapesti kollégája elképzelését. Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester azonban óvatosan fogalmazott, és azt mondta, nehéz reagálni Karácsony Gergely tervére, mert a nagyvárosok anyagi támogatása minden országban eltérő.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A németek megszavazták a menekültügyi reformcsomagot

info

Jön az időzóna-káosz Európában?

Mazsi

Megrázó videókon az isztambuli terrortámadás

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------