Hirmagazin.eu
Főoldal » Főpolgármester: Új épület nem kaphat építési engedélyt a Ligetben
Belföldi hírek

Főpolgármester: Új épület nem kaphat építési engedélyt a Ligetben

Az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt

– közölte a megválasztott főpolgármester szerdán az Indexnek adott online követhető interjúban.

Karácsony Gergely elmondta azt is, a bérletek árát csökkentené, felmondaná a fővárosi patkányirtási szerződést, és már az alakuló ülésen visszavonatná a római-parti mobil gáttal kapcsolatos döntéseket.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A vasárnap megválasztott ellenzéki politikus a Liget Budapest projektről elmondta, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén módosítják a városligeti építési szabályzatot. Ez a szabályzat nem teszi majd lehetővé, hogy a Városligetben új épület építési engedélyt kapjon – tette hozzá.

A Párbeszéd politikusa azt mondta, csak a sajtóhírekből tudja, hogy a Néprajzi Múzeum megkapta már az engedélyt, de a Nemzeti Galériának nincs engedélye.

Karácsony Gergely közölte, a projekt részeként megépült játszótérnek és az Olof Palme-ház megújulásának örül, de „kapitális baromságnak” tartja az új épületek felépítését. Beszámolt arról is, hogy az első alakuló ülésen visszavonják a római-parti mobil gát megépítéséről szóló döntéseket.

Arra a felvetésre, hogy korábban stadionépítési tilalmat hirdetett, az új városvezető elmondta, a jelenlegi jogszabályok vétójogot biztosítanak a főpolgármesternek, ezzel élni is fog.

Karácsonyy a főváros patkányirtással kapcsolatos szerződéséről azt mondta, jogszerű megoldást kell találni, az a javaslata, hogy bontsák fel a szerződést és az új közbeszerzés lezárultáig bízzák meg a korábbi szolgáltatót a feladattal arra hivatkozva, hogy közegészségügyi veszélyhelyzet van. A veszélyhelyzetet a katasztrófavédelemnek kell megállapítania – tette hozzá.

Egységes parkolási rendszert tervez 

Beszélt arról, hogy egységes parkolási rendszert, egységes koncepciót kell kialakítani a fővárosban. Szerinte a kerületek partnerségét kell megnyerni az egységes rendszer kialakításához, jelenleg ugyanis az önkormányzatok üzemeltetik a parkolást, amelyből hatalmas bevételük van.

Elmondta, több önkormányzat kiszervezte a parkolás üzemeltetését; szeretné elérni, hogy fővárosi rendeletalkotással tiltsák meg, hogy a jelenlegi szerződéseiket a kerületek meghosszabbíthassák.

Még várni kell az ingyenes BKV-ra

Karácsony Gergely azt monda, továbbra is szeretné elérni, hogy 14 éves korig ingyenes legyen a BKV, de egyelőre nem látják még a cég pénzügyi helyzetét. Ebben a költségvetési évben hatról hét évre emelik azt a korhatárt, amíg a gyermek ingyenesen utazhat a tömegközlekedésen – ígérte.

Rögzítette azt is, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt csökkenteni akarják, mert szeretnék az embereket az éves bérlet megvásárlására ösztönözni.

A turisták által használt napijegyek esetében merülhet fel emelés – közölte.

A gyalogosoké lehet a pesti rakpart 

A Lánchíd felújításáról közölte, gyanítja, hogy Tarlós István (Fidesz–KDNP) távozó főpolgármester helyesen döntött akkor, amikor leállította a felújításra kiírt pályázatot, mert az túl volt árazva.

Megjegyezte, a 3-as metró középső szakaszánál is ez a helyzet. Pénteken lesz az első munkanapja, akkor tud ezeknek a közbeszerzéseknek utánanézni – jelezte.

Kitért arra is, hogy a budai rakpartot jelenleg nem látja kiválthatónak, a pesti rakpartot első lépésként hétvégente szeretnék lezárni és a gyalogosoknak, a kerékpárosoknak odaadni. Hosszú távon azt szeretné, ha a pesti rakpartot teljes mértékben tehermentesíteni tudnák – közölte.

Karácsony Gergely szerint a belváros autómentesítését lépésenként kell megtenni, amikor a P+R parkolók építésével és a forgalomcsökkentéssel úgy állnak, akkor a behajtási díjról érdemi társadalmi párbeszédet kezdeni.

Elmondta, a stockholmi modell mintájára átmenetileg vezetik majd be a dugódíjat, megtartásáról később népszavazás dönt.

Megmarad a BKK, fél évet kapnak az önkormányzati dolgozók 

Az ingyenesen az aluljárókban osztogatott Lokál című napilap sorsát firtató kérdésre az mondta, az egyik első döntésként a BKV-t utasítani fogják a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek „a gyűlöletkeltő propagandának” a közterületi osztogatását is.

Karácsony Gergely elmondta, a BKK megmarad, és a fővárosi cégvezetőket nyilvános pályázaton választják ki.

Szólt arról is, hogy már most a télen szeretne javítani a hajléktalanokat befogadó helyek állapotán, illetve megnyitni más lehetőségeket. Ebben az ügyben látványos előrelépést várni nem lehet, reméli, hogy a ciklus végére sokkal kevesebb embernek kell utcán élnie – fejtette ki.

A színházigazgatói pályázatokról elmondta, mindenki kitöltheti a mandátumát, és nyilvános pályázaton választják majd ki az új igazgatókat. Hozzátette: a taorendszer átalakítása után nehéz helyzetbe került magánszínházaknak pályázati alapot hoznak létre.

A Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP színeiben indult főpolgármester koalíciós kormányzásra készül, és elmondta, három vagy négy helyettese lesz.

Közölte, csütörtökön állománygyűlés lesz a Fővárosi Önkormányzatnál, ahol elmondja, mindenkinek lesz fél éve arra, hogy együtt dolgozzon az új vezetéssel, és ha annak végén úgy látja, tudnak közösen küzdeni a programja megvalósításért, mindenkinek lesz helye.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A parlament honvédelmi bizottsága összehívását kezdeményezi a Jobbik

Géza

Tegnap: Ünnepségek és fáklyás felvonulás a fővárosban

Géza

Szombattól olcsóbban válthatják ki a kerékpárosok a szürke rendszámot

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------