Image default
Autók - motorok - hajók

Fontos változás: vasárnaptól a forgalmi mellett egy másik papírt is a kocsikban kell tartani – Jó, ha megjegyzi

Egy új uniós szabályozás miatt május 20-ától már nem lesz elég a forgalmit magunknál tartani vezetés közben:

Május 20-a után az összes európai országban, így Magyarországon is ott kell lennie a sofőrnél a műszaki vizsgálati bizonyítvány nevű egyoldalas dokumentumnak is, melyet mindenki megkap a vizsgaállomáson, mikor az autóját viszi a lejárt műszakiját megújíttatni. Ezen ugyanis az érvényességi idő, a rendszám és az alvázszám, valamint a kilométerszámláló állása és a vizsga lejárati dátuma is rajta van – írja a Totalcar.hu.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a portál kérdéseire azt válaszolta, hogy az uniós irányelv célja, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely országában könnyebben meg lehessen állapítani egy autóról, hogy érvényes-e a műszakija vagy sem. A forgalmi engedélyek országonként mások, a műszaki vizsgabizonyítvány rovatai viszont hasonlóak, bár minden ország a saját nyelvén állítja ki őket.

Fontos:

Magyarországon 2015 vége óta minden műszaki vizsga elvégeztével adnak ilyen bizonyítványt, amit amúgy egy csomóan feltehetően félredobnak a többi felesleges dokumentum közé. Azért nem kell megijedni, és kapkodva keresgélni a legutóbb kapott papírt: az előírás csak azokra vonatkozik, akik május 20-a után vizsgáztatják a kocsijaikat. Tehát csak tőlük kérheti a rendőr ezt a papírt. Viszont, ha 2018. május 20-a után viszi vizsgára a kocsiját, már ne dobja ki az ott kapott vizsgabizonyítványt, hanem rakja el, mondjuk a forgalmiba, és tartsa magánál vezetés közben!

Más változások a műszaki vizsgán:

Szintén fontos változás, hogy megszűnik a vizsgákon eddig alkalmazott kettős minősítési rendszer, vagyis ezután nemcsak megbukni és átmenni lehet majd a vizsgán, hanem megfelelt minősítést kapnak, ha hibátlanok és akkor is, ha csak kisebb hibákat találnak a járművön. Ilyen kisebb hiányosság például, ha a fényvisszaverő prizmák rögzítése nem megfelelő vagy rosszak az ablaktörlő lapátok, kifogyott a mosófolyadék.

A komolyabb, de nem életveszélyes hibákkal még két hónap haladékot kapnak az autósok, viszont ez idő alatt ezeket javítani kell, majd visszavinni, és újra vizsgáztatni. ilyen komoly hiba lehet a kopott féktárcsa, porózus fékcső, világít a blokkolásgátló hibajelzése, vagy nem működik a keréknyomás érzékelő.

Súlyos, balesetveszélyes hiba esetén azonban rögtön kitiltják a vizsgán a kocsit a forgalomból, és legfeljebb trélerrel lehet elvinni a vizsgaállomásról.

A szakemberek szerint a papír vizsgabizonyítvány kötelezővé tétele azoknak az autóneppereknek nehezíti a dolgát, akik eddig vizsgapecsétet hamisítottak a kintről származó, sokszor katasztrofális állapotú autóhoz, és azt úgy helyeztették itthon forgalomba, hogy nem kellett átmennie egy rendes műszaki vizsgán. Ráadásul így már nem lesz érdemes visszatekerni a külföldről behozott kocsik kilométeróráját sem, mivel ott lesz a papíron, hogy valójában mennyi volt a legutolsó vizsgán.

Oszdmeg, mert fontos, hogíy mindenki megtudja! Köszönjük szépen! Hirmagazin.eu
Forrás: Blikk

Hasonló hírek

De Tomaso életre kel?

info

Így bukhatjuk el észrevétlenül a kötelezőt

Edit

Első barcelonai teszt – Tesztelemzés

info