Image default
Belföldi hírek

Fontos változás jön a nyugdíjasok pénzénél az új járuléktörvény elfogadása miatt – részletek

Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket szerdán szavazott meg az országgyűlés – mondta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

A dolgozó nyugdíjasoknak kedvez a tegnap elfogadott új járuléktörvény – így vélekedett a lapnak a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára. A legfontosabb a nyugdíjasokra nézve az, hogy jövő júliustól már a munkaviszonyon kívüli jogviszonyokra is kiterjesztik azt a szabályt, ami azt jelenti, hogy a bruttó bérből csak a 15%-os személyi jövedelemadót vonják le, a munkavállalói járulékot nem.

Izer Norbert kifejtette: bármilyen keretek közt dolgozzanak is a kenyérkereső tevékenységet folytató idősek, jövő év közepétől nem kell járulékot fizetniük.

Az államtitkár jelezte: több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik jelenleg munkaviszonyon kívül, akiknek a szabályváltozás jelentősen emeli jövőre a fizetését. A kormányzat számításai szerint a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél. Ezért elképzelhető, hogy akár tíz-húszezer nyugdíjas is visszatérhet a munkaerőpiacra.

Ennyivel emelkedik a nyugdíj

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet a 2020-as nyugdíjemelés mértékéről.

A rendelet értelmében az idei, vártnál magasabb infláció miatt elrendelt 0,7 százalékos nyugdíjkiegészítés beépítése után 2,8 százalékkal nő januártól többek között

  • az öregségi nyugdíj,
  • az özvegyi nyugdíj,
  • a korhatár előtti ellátások,
  • a rokkantsági ellátás
  • és a baleseti járadék is.

A nyugdíjemelés mértéke lényegében már hónapok óta ismert lehetett, hiszen a törvény előírásainak megfelelően a költségvetés tervezése során alkalmazott, várt inflációval megegyező mértékben kell emelni az időskori juttatásokat is.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hasonló hírek

Eltemették a meggyilkolt trafikoslányt

info

Kemény válasz jön a Soros-Sargentini jelentésre

Géza

Áldatlan állapotok uralkodnak Patrasz kikötőjében a migránsok miatt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------