Hirmagazin.eu
Főoldal » Fontos változás, a Te pénztárcádat is érinti!
Gazdaság

Fontos változás, a Te pénztárcádat is érinti!

Nemsokára már csak az új kétezres és ötezer forintos bankjegyekkel fizethetsz, érdemes odafigyelni!

Idén márciusban mutatták be az új kétezer és ötezer forintos címletet, ezzel párhuzamosan 2017. július 31-én kerül sor a régi változatok bevonására. Ez azt jelenti, hogy a régi címleteket a kereskedők már nem kötelesek elfogadni. Aggodalomra semmi ok: három évig bármelyik postán, míg a Magyar Nemzeti Bankban 2037-ig díjmentesen és korlátozások nélkül új címletre cserélik a nálunk maradt régi két-ezrest és öt-ezrest.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét. Elsőként a 10000 és a 20000 forintosok újultak meg. A bankjegycsere-program következő lépcsőjében 2017. március 1-től megjelentek a megújított 2000 és 5000 forintosok. Még a nyár folyamán bemutatják az új 1000 forintost (ezzel a címlettel azonban csak jövőre találkozhatunk a vásárlásaink során). A 2017-es év a régi 20000 forintosok december 31-i bevonásával zárul majd.

Mire kell figyelnem?

A régi kétezres és ötezres címletek július 31-ig vannak forgalomban. Nagyon fontos, hogy a készpénz forgalomból való bevonás nem jelenti azt, hogy az esetleg még birtokunkban maradt bankjegyek elértéktelenednek! A bevonás mindössze annyit jelent, hogy a bevonási határnap – azaz július 31. – után a régi címletek már nem számítanak törvényes fizetőeszköznek, így elfogadásuk már nem kötelező. Vagyis a sarki boltos nyugodtan mondhatja azt, hogy ezzel a bankjeggyel nem lehet fizetni.

Ezért cseréljük

Az MNB azért döntött a régi címletváltozatok bevonásáról, hogy az egyes bankjegycímletek mind a gépek, mind pedig a lakosság számára könnyen és egyértelműen azonosíthatók, használhatók legyenek. A régi változatú bankjegyek bevonása azonban nemcsak a bankjegykezelő gépek és automaták megbízható működése miatt fontos lépés. A megújult bankjegyek egyúttal új, fejlettebb, a hamisítás ellen fokozottan védő biztonsági elemeket is tartalmaznak, ezzel is nehezítve a pénzhamisítást.

Nekem még van régi öt-ezresem, mit tegyek?

A bevonási határnapot – 2017. július 31. – követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül díjmentesen váltják át a bevont bankjegyeket. A Nemzeti Bankban a bevonási határnaptól számított 20 éven át – szintén díjmentesen és korlátozások nélkül – átválthatók a nálunk maradt régi két-ezresek és öt-ezresek.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

A 2000 és az 5000 forintosok együttesen is csak alig 13%-át teszik ki az összes bankjegynek, ám – az ezer forintosok mellett – ez a két címlet „pörög a leggyorsabban”, ezeket a bankjegyeket használjuk napi szinten a leggyakrabban. Ezért lehetséges az, hogy ugyan csak idén március elsején kerültek forgalomba az új bankjegyek, ám mostanra a „régi” címletek jelentős része már újakra cserélődött. Azaz, ha valahol 5000 forintost kapunk visszajáróként, az szinte biztosan új címletű lesz.Szintén jól halad a megújított 20000 forintos bankjegyek cseréje. A 2015 decemberi forgalomba kerülést követően,2017. április végén már több mint 90 százalékuk új változatú bankjegy volt.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Lerövidülhetnek egyes adóhatósági vizsgálatok

Edit

Bárki bankszámláját zárolhatják, ha nem azonosítja magát

Géza

Közel 3000 (!!!) milliárd forintot veszít Magyarország a Horn- és a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok négy autópálya-szerződésén

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------