Hirmagazin.eu
Főoldal » Fontos kérdés: mi legyen azzal, .. pontosabban, mi lesz azzal, aki nincs beoltva? ..
Egészség - betegség

Fontos kérdés: mi legyen azzal, .. pontosabban, mi lesz azzal, aki nincs beoltva? ..

Izrael mintaállammá vált az oltás terén, de most olyan kérdéssel kell szembenéznie, amilyenre máshol nincs még példa: milyen jogai vannak annak, aki nem akar oltást?

Izrael lakosságának fele már megkapta az első adagot a Pfizer koronavírus elleni oltásából, eljött hát az ideje annak, hogy az ország újranyisson. Vannak ugyanakkor olyan korlátozások, amelyek az oltatlanok lehetőségeit szűkítik, ezzel pedig kivívják azok ellenszenvét, akik vagy egészségi állapotuk, vagy saját döntésük miatt nem vehetik fel vagy akarják beadatni a vakcinát.

Egyes munkáltatók például nem akarják visszaengedni dolgozni azokat a munkavállalókat, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, ami középtávon állásuk elvesztését jelenti az érintetteknek: a szakszervezetek 72 óránként elvégzendő koronavírustesztet ajánlanak alternatívaként, írja a Reuters.

Következményekkel jár az elutasítás

“Azzal már megbarátkoztam, hogy egyes eseményekre nem hívnak majd meg, vagy el sem mehetek szórakozni akárhová. Nem azért nem fogok támogatni egyes cégeket, mert nem akarok, hanem azért, mert ők nem kérnek belőlem” – fogalmaz egy cégtulajdonos, Hila Bar, aki szkeptikus az orvostudománnyal szemben, így nem akarja beadatni magának a vakcinát.

Yuli Edelstein egészségügyminiszter egyenesen fogalmazott a hozzá hasonlókról:

Színházba, edzeni vagy akár a Holt-Tengerhez pihenni csak oltottakat engednek majd, ezzel is a vakcina felvételére való hajlandóságot igyekeznek erősíteni. Az oltási ütem ugyanis gyors Izraelben, de senki számára nem tették kötelezővé azt, hogy oltassa be magát.

A munkáltatók magukra maradtak

A munkahelyekkel kapcsolatosan semmiféle szabályozást nem léptettek életbe, így a munkaadókat arra kényszerítik, hogy ebben a kényes helyzetben saját maguk alakítsanak ki szabályokat. Az ezekről szóló, korai egyeztetések során annyi tűnik bizonyosnak, hogy a munkaadók, a hatóságok és a bíróságok is a közegészségügyi érdekeket helyezik az egyéniek elé.

Az Intel Mobileye egységében például nem dolgozhatnak irodából az oltatlanok, de ha munkakörük megengedi, otthonukból folytathatják a munkavégzést. A cég számítása szerint 1500 munkavállalójuk mintegy tíz százaléka nem kéri majd a vakcinát: ha nekik be kell menniük valamiért az irodába, akkor 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk. Amnon Shashua vezérigazgató a dolgozóknak küldött levele szerint az Intel feladata a munkavállalók biztonságának megteremtése, erre pedig ezt a módot látják csak működőképesnek.

Az emberek tizedét érintheti

Becslések szerint a tíz százalékos szám országosan is jellemezheti az oltatlannak maradni kívánók arányát: egyes vélemények szerint már az is emberi jogokat sért, ha valakit arra kötelezne munkaadója, hogy nyilatkozzon arról, oltva van-e vagy sem.

Ezt ugyanakkor felülírhatja az, hogy ő nem veszélyeztethet másokat.

Az oltatlan dolgozók távmunkában, ha az esetleg megoldható, akkor oltatlan csoportokban dolgozhatnak, de végső esetben a fizetetlen szabadság vagy a felmondás sem elképzelhetetlen esetükben. Ez alól talán a 72 óránként elvégeztetett PCR-tesztek jelenthetnek kibúvót.

“A kérdés az, hogyan nyissuk meg újra a piacot, a gazdaságot és az életet anélkül, hogy károsítanánk azokat az embereket, akik nem akarnak vagy nem kaphatnak oltást” – mondja Sharon Abraham-Weiss, az Izraeli Polgárjogi Szövetség ügyvezető igazgatója.

Nyitókép: MTI/AP/Oded Balilty

infostart

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vágj fel pár citromot, és rakd az ágyad melle a hálószobába! Nézd meg miért!

Mazsi

Napi egy csésze ebből az italból megváltoztatja az életedet

Mazsi

A világ legegészségesebb gyümölcse: 20-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancslé!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!