Főoldal » Fontos adók változtak január 1-jével
Gazdaság

Fontos adók változtak január 1-jével

Az őszi adócsomag elfogadásával véglegessé váltak a 2019-es adótörvény-változások. Tisztázódott az új lakóingatlanok 5 százalékos áfájának ügye, és 8-ról 12 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatár.

2019-ben még marad az 5 százalékos áfa az új lakások adás-vétele esetén, és 2023-ig bizonyos feltételek mellett szintén lehet vele kalkulálni egyes esetekben.

“Az alanyi adómentesség választására jogosító értékhetár 8-ról 12 millió forintra emelése is fontos döntés volt, ez elsősorban a katás vállalkozások számára izgalmas,

mivel ezentúl nem kell két értékhatárra figyelniük, csak egyre, ami fölött emelt adóérték van” – tudta meg az InfoRádió Felsmann Tamástól, a WTS Klient adóügyi szakjogászától.

E változásokon kívül is említett még fontos változásokat az áfatörvényben, például a bérelt autók áfájával kapcsolatosan.

“A személygépkocsi-bérlés áfáját eddig is le lehetett vonni, ha megfelelő adminisztráció támasztotta alá az üzleti célú használatot: útnyilvántartást kellett vezetni” – ecsetelte Felsmann.

Üdvözli azt a szabályt is, amely

– a tartós tejekre is bevezeti az 5 százalékos áfát,
  • a gabona és az acélipar számára pedig fontos hír, hogy a fordított adózás 2019-ben is megmarad a szektorokban.

A társasági adóval kapcsolatos szabályok változásai között

– létrejön a csoportos társasági adóalanyiság.

“Ennek feltétele, hogy az adózók között legalább 75 százalékos arányú, szavazati jogon alapuló, kapcsolt vállalkozási viszony álljon fenn. Jelentősége, hogy a csoporttagok társasági adókötelezettségeiket közösen, egy kiválasztott képviselőn keresztül teljesítik. Főszabály szerint mentesülnek az egymás közötti árak miatti esetleges kiigazítások alól, egymás közötti ügyleteikben nem kell transzferár-nyilvántartást vezetniük” – sorolta Felsmann.

Mint elmondta, speciális szabályok vonatkoznak továbbá a veszteségek elhatárolására, és ami talán a legfontosabb, hogy

azok a csoportok, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, az erre vonatkozó bejelentést 2019. január 15-ig meg kell tenniük.

Nyitókép: MTI/Faludi Imre
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Az örökösök aktív közreműködése felgyorsíthatja a hagyatéki eljárásokat

Géza

Az autóhitelek következnek? – a jegybanknál megvan a pénz a forintosításra

info

Jelölési hibákat talált a Nébih a kakaós tejeknél és italoknál

info