Hirmagazin.eu
Főoldal » Fontos adók változtak január 1-jével
Gazdaság

Fontos adók változtak január 1-jével

Az őszi adócsomag elfogadásával véglegessé váltak a 2019-es adótörvény-változások. Tisztázódott az új lakóingatlanok 5 százalékos áfájának ügye, és 8-ról 12 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatár.

2019-ben még marad az 5 százalékos áfa az új lakások adás-vétele esetén, és 2023-ig bizonyos feltételek mellett szintén lehet vele kalkulálni egyes esetekben.

“Az alanyi adómentesség választására jogosító értékhetár 8-ról 12 millió forintra emelése is fontos döntés volt, ez elsősorban a katás vállalkozások számára izgalmas,

mivel ezentúl nem kell két értékhatárra figyelniük, csak egyre, ami fölött emelt adóérték van” – tudta meg az InfoRádió Felsmann Tamástól, a WTS Klient adóügyi szakjogászától.

E változásokon kívül is említett még fontos változásokat az áfatörvényben, például a bérelt autók áfájával kapcsolatosan.

“A személygépkocsi-bérlés áfáját eddig is le lehetett vonni, ha megfelelő adminisztráció támasztotta alá az üzleti célú használatot: útnyilvántartást kellett vezetni” – ecsetelte Felsmann.

Üdvözli azt a szabályt is, amely

– a tartós tejekre is bevezeti az 5 százalékos áfát,
  • a gabona és az acélipar számára pedig fontos hír, hogy a fordított adózás 2019-ben is megmarad a szektorokban.

A társasági adóval kapcsolatos szabályok változásai között

– létrejön a csoportos társasági adóalanyiság.

“Ennek feltétele, hogy az adózók között legalább 75 százalékos arányú, szavazati jogon alapuló, kapcsolt vállalkozási viszony álljon fenn. Jelentősége, hogy a csoporttagok társasági adókötelezettségeiket közösen, egy kiválasztott képviselőn keresztül teljesítik. Főszabály szerint mentesülnek az egymás közötti árak miatti esetleges kiigazítások alól, egymás közötti ügyleteikben nem kell transzferár-nyilvántartást vezetniük” – sorolta Felsmann.

Mint elmondta, speciális szabályok vonatkoznak továbbá a veszteségek elhatárolására, és ami talán a legfontosabb, hogy

azok a csoportok, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, az erre vonatkozó bejelentést 2019. január 15-ig meg kell tenniük.

Nyitókép: MTI/Faludi Imre
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Itt egy lista arról, melyik autóknak árthat az újfajta 95-ös benzin

Géza

Nincs megállapodás, folytatódik a sztrájk a győri Audinál

Géza

Energetikai felújításra lehet pályázni

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------