Hirmagazin.eu
Főoldal » Folytatódott a konzultáció Paks II.-ről
Gazdaság

Folytatódott a konzultáció Paks II.-ről

A nukleáris fűtőanyag Ukrajnán keresztüli jövőbeli szállítása és a Duna vízhőmérsékletének alakulása érdekelte leginkább azokat az ukrajnai civil szervezeteket, amelyek képviselői részt vettek szerdán Kijevben a Paks II. beruházás környezeti hatásairól szóló nemzetközi konzultáció keretében tartott közmeghallgatáson.

Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa hangsúlyozta, hogy a friss és kiégett fűtőanyagok Ukrajnán keresztüli szállítása Magyarország és Oroszország között szigorú biztonsági követelmények mellett zajlik, és ez a jövőben is így lesz.

A vasúti konténerek rendkívül biztonságosak, a szállítás kockázata Ukrajnára nézve elhanyagolható – mondta. Hozzáfűzte, hogy ha a jövőben az ukrán jogszabályok, illetve a hatóságok nem teszik lehetővé az országon keresztüli nukleáris fűtőanyag-szállítást, Magyarország más útvonalat keres.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért orosz vállalattal építteti meg atomerőműve két új blokkját, a kormánybiztos kifejtette: a biztonság szempontjából nincs különbség az orosz, az amerikai vagy a francia nyomottvizes reaktorok között.

Ilyen típusú a legtöbb épülő reaktor. Oroszország nagyon kedvező kamatozású államközi hitelt ajánlott az atomerőmű bővítésének finanszírozására, ami segít alacsonyan tartani a villamosenergia árát – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az erőmű 100 százalékban magyar tulajdonban marad.

A Duna hőterhelésével kapcsolatosan Aszódi Attila elmondta, hogy a folyó vizének hőmérsékletét 8 Celsius fokkal melegíti fel az erőmű. Kiemelte, hogy a hat energiablokk, azaz a négy meglévő és a két új együttes működése alatt sem lesz melegebb a víz, csak nagyobb mennyiség fog felmelegedni.

Jelenleg a négy reaktor működése alatt mintegy két kilométer hosszú az a szakasz, amelyben hatása van az erőműnek a víz hőmérsékletére, hat blokk működésével a hatásterület 11 kilométerre fog kiterjedni. Azután viszont, hogy a négy régi blokk működése leáll, a 2030-as évek végétől ez egy kilométerre rövidül. A hatástanulmányok szerint a Duna képes befogadni ezt a hőtermelést, annak élővilágát nem károsítja – szögezte le. Hozzátette, hogy az új reaktorok üzembe helyezése után szükség esetén kiegészítő hűtést is fognak alkalmazni.

A kormánybiztos az egyéb környezeti ártalmakról szólva megemlítette, hogy az építési munkálatok zajjal, porral fognak járni, ami egyetlen települést, egy kis falvat érint a környéken. 2025-2026 után, azaz a két új reaktornak az energiatermelésbe való tervezett bekapcsolódása után az üzemeltetésnek is lesz többlet zajkibocsátása, ami szintén az említett falvat érinti csak. Légszennyező anyagokat viszont az atomerőmű a működése során elhanyagolhatóan keveset bocsát ki, csak a dízelgenerátorai szennyezik minimális mértékben a levegőt.

Aszódi Attila emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőmű négy reaktorát 1982-1987 között helyezték üzembe, a működésnek 2032-2037 között le kell állnia. A két új reaktor építése a tervek szerint 2018-ban indul és hat évig tart. Egy év az üzembe helyezési folyamat, azaz 2025-2026-ban kezdhetik meg az új reaktorok az energiatermelést. Tervezett üzemidejük hatvan év.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szabályzatok a munkahelyen − kit, mire, hogyan köteleznek?

Géza

Az uniós piacon kapható mézek ötöde hamisítvány

Edit

Változnak az uniós támogatások

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------