Hirmagazin.eu
Főoldal » Folytatódott a Hagyó-per bizonyítási eljárása Kecskeméten
Belföldi hírek

Folytatódott a Hagyó-per bizonyítási eljárása Kecskeméten

2015 04 22 072737
Forrás: MTI | 2015. 04. 21. 17:59:45

A BKV Zrt.-nek jelentős kárt okozó takarítási szerződésre vonatkozó, korábban módosított vádpont bizonyítási eljárását folytatta kedden a Kecskeméti Törvényszék a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó perben. A bizonyítási eljárás május 20-án folytatódik.
Homonnai János ügyész 2014 decemberében nyújtotta be a törvényszékhez azt a vádirat-módosítást, amely a BKV Zrt. 2008-ban megkötött, 6,7 milliárd forint összegű takarítási szerződésére vonatkozott. Az ügyész nyomatékosította, hogy a módosított vádirat a vádlottak cselekményének minősítésére nincs hatással.

A vádirat szerint a közbeszerzési eljárás szabályait formálisan nem sértették meg. Ennek ellenére Demszky Gábor akkori főpolgármester politikai főtanácsadója, Mesterházy Ernő másodrendű vádlott “felhívására” az Antal Attila harmadrendű vádlott által “meghatározott feltételek szerint, a Balogh Zsolt negyedrendű vádlott által irányított közbeszerzési eljárás jelentős kárt okozott a közlekedési vállalatnak”. A “versenykorlátozás” révén a vállalási díj keretösszege jelentősen, legalább 500 millió forinttal meghaladta azt a vállalkozási díjat, amelyet valós árversenyben lehetett volna elérni.

A módosított vádirat szerint az “irányított közbeszerzési eljárás” után kialakult vállalkozási díj mind a korábbi takarítási szerződések alapján kalkulálható takarítási díjat, mind az utóbb, 2012-ben lefolytatott közbeszerzési eljárásban kialakult vállalkozási díjakat “hasonló nagyságrendben” haladta meg.

Mesterházy Ernő 2007-ben azt a kívánságát fejezte ki Antal Attila harmadrendű vádlottnak, hogy a közlekedési vállalattal különféle takarítási szolgáltatásokra szerződött PQS-Plural Kft. a vállalkozási díját 20 százalékkal megemelhesse, illetve újabb területek takarítására is kapjon szerződést.

A vádirat szerint az egy éven keresztül folyó közbeszerzési eljárás során a több mint tízszereplős BKV-s takarítási piac lényegében egy kétszereplős konzorcium kezébe került, amelynek egyik tagja a PQS-Plural Kft. lett.

Mesterházy Ernő csupán annyit mondott: “Bűncselekményt nem követtem el, a vádat nem tartom törvényesnek, az eddigi vallomásaimat fenntartom.”
Antal Attila azt észrevételezte, hogy a vád egy 2008-as eljárást és egy 2012-es eljárást hasonlít össze, ami – véleménye szerint – nem lehetséges, mert “teljesen eltérő gazdasági körülmények” jellemzik a két időszakot. Álláspontja szerint nem lehet messzemenő következtetést levonni abból, hogy két tenderkiírás hasonló tartalmú. Indoklása szerint alapvetően az volt a cél, hogy a takarításban részt vevő “tíz vagy húsz partnerháló” csökkenjen.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott azt hangsúlyozta: sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy “a 2008-as tender szerződéskötésre történő előterjesztését ne terjessze elő az akkori vezérigazgatónak”.

Papp Gábor, Mesterházy Ernő védője kifejtette, nem tartja törvényesnek a védencével szemben emelt vádat. Az ügyvéd a vádirat módosítását és pontosítását kérte. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a vádat törvényesnek minősítette.

A bizonyítási eljárás során szakértői véleményeket is ismertetett a törvényszék, majd felolvasták Atkári János egykori főpolgármester-helyettes nyomozati szakban tett vallomását. Atkári János vallomása szerint Demszky Gábor vele és az SZDSZ-frakció vezetőjével, Böhm Andrással 2002-ben azt közölte, hogy Mesterházy Ernő lesz a politikai főtanácsadója, aki “a városháza és a civil üzleti körök” közötti kapcsolatot fogja biztosítani.

Vallomása szerint Atkári János elzárkózott attól, hogy a szükséges ügymeneten kívül a fővárosi önkormányzat és a civil üzleti élet bármilyen közvetítőn keresztül kapcsolatba kerüljön.

Mesterházy Ernő ennek ellenére a főpolgármester főtanácsadója maradt, noha Atkári János szavai szerint a városházán “nem volt széke”.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A bizonyítási eljárás május 20-án folytatódik.

Hasonló hírek

Erős Egyesült Államokra van szükség

Géza

Teljes megújulás előtt áll a Magyar Honvédség

Géza

Óriási vihart kavart a megmérgezett kiskutya halála!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------