Hirmagazin.eu
Főoldal » Folyamatos készenlétben a katasztrófavédelem Visontán: többen is rosszul lettek a Mátrai Erőműben, evakuálástól rettegnek a helyiek
Belföldi hírek

Folyamatos készenlétben a katasztrófavédelem Visontán: többen is rosszul lettek a Mátrai Erőműben, evakuálástól rettegnek a helyiek

Visonta–Detk — Ködbe burkolózik a Mátrai Erőmű, de az elmúlt hetekben nem a köd, hanem egy szúrós szagú, kénes, foszforos gáz lepte be az erőmű melletti településeket, megrémítve a helyieket. A beszámolókból kiderült, hogy az erőmű több dolgozójának is haza kellett mennie a munkából, mert heveny orrfolyás, hányás és fejfájás jelentkezett náluk.

– Nekem a férjem mesélte, hogy többen is rosszul lettek az üzemben – mondta Fruzsina (32), akinek a párja az erőmű egyik bányájában dolgozik. A furcsa gázszagot november elején észlelték, aztán mindennapossá vált a szúrós levegő.

12 órás műszakokban mérik a levegő tisztaságát a szakemberek /Fotó: Fuszek Gábor

Sokan aggódtak, de hiába kérdeztek, választ a kérdéseikre nem kaptak senkitől.

– Én is hallottam híresztelni a faluban, hogy lehet, mindenkit kimenekítenek, ha eldurvul a helyzet – mesélte Deme Gáborné (49).

A helyieket végül csak tíz nappal az első rosszullétek után tájékoztatták. November 22-én az erőmű vezetősége, a katasztrófavédelem és a tiszti főorvos is megnyugtatta a közvéleményt, elismerve, hogy több dolgozó is belélegezte a gázt, de a koncentráció nem volt életveszélyes, a környéken élőkre pedig különösen nem az.

A két településen egybehangzó a vélemény arról, hogy a gázszivárgást nem az erőmű, hanem a szomszédos búzafeldolgozó okozhatta. A két cégnek közösen használt víztároló medencéje van, ahonnan a gázok eredhettek, amelyek a környező patakok vizét is megszínezték.

A katasztrófavédők folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét például a falun átfolyó pataknál is /Fotó: Fuszek Gábor

Mostanra a patak vize is tisztább lett. A katasztrófavédelem pedig rendszeresen méri a levegő gázkoncentrációját .

– Kollégáink most is folyamatosan a helyszínen vannak 12 órás váltásokban, és addig maradunk, amíg ez szükséges – mondta lapunk megkeresésére Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kerestük Visonta polgármesterét, ám a falu vezetője nem nyilatkozott: ugyanígy hiába küldtünk megkeresést a Mátrai Erőműnek is.

Mintát vett a Greenpeace

A Bene-patak vizéből a Greenpeace is mintát vett még november 20-án. Szerintük a patak habzását szennyvíz okozta, ám ezt mára a tárolómedence leeresztésével és a víz hígításával sikerült elhárítani. A Greenpeace is kérdésekkel fordult a kormányhivatalokhoz, a katasztrófavédőkhöz és más illetékes szervekhez, választ azonban eddig nem kaptak.

A Greenpeace aktivistája a patakból vett vízmintát mutatja, borzalmas színe van /Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Fuszek Gábor

Hasonló hírek

A két ország megvédéséről szeretnénk megállapodni Ausztriával

Géza

Mezőkövesden már menekültek a népviseletbe öltözött lányok a locsolók elől

Edit

MÁV: Március 31-ig használhatók az előző féléves diákigazolványok

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------