Image default
Belföldi hírek

Folyamatos készenlétben a katasztrófavédelem Visontán: többen is rosszul lettek a Mátrai Erőműben, evakuálástól rettegnek a helyiek

Visonta–Detk — Ködbe burkolózik a Mátrai Erőmű, de az elmúlt hetekben nem a köd, hanem egy szúrós szagú, kénes, foszforos gáz lepte be az erőmű melletti településeket, megrémítve a helyieket. A beszámolókból kiderült, hogy az erőmű több dolgozójának is haza kellett mennie a munkából, mert heveny orrfolyás, hányás és fejfájás jelentkezett náluk.

– Nekem a férjem mesélte, hogy többen is rosszul lettek az üzemben – mondta Fruzsina (32), akinek a párja az erőmű egyik bányájában dolgozik. A furcsa gázszagot november elején észlelték, aztán mindennapossá vált a szúrós levegő.

12 órás műszakokban mérik a levegő tisztaságát a szakemberek /Fotó: Fuszek Gábor

Sokan aggódtak, de hiába kérdeztek, választ a kérdéseikre nem kaptak senkitől.

– Én is hallottam híresztelni a faluban, hogy lehet, mindenkit kimenekítenek, ha eldurvul a helyzet – mesélte Deme Gáborné (49).

A helyieket végül csak tíz nappal az első rosszullétek után tájékoztatták. November 22-én az erőmű vezetősége, a katasztrófavédelem és a tiszti főorvos is megnyugtatta a közvéleményt, elismerve, hogy több dolgozó is belélegezte a gázt, de a koncentráció nem volt életveszélyes, a környéken élőkre pedig különösen nem az.

A két településen egybehangzó a vélemény arról, hogy a gázszivárgást nem az erőmű, hanem a szomszédos búzafeldolgozó okozhatta. A két cégnek közösen használt víztároló medencéje van, ahonnan a gázok eredhettek, amelyek a környező patakok vizét is megszínezték.

A katasztrófavédők folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét például a falun átfolyó pataknál is /Fotó: Fuszek Gábor

Mostanra a patak vize is tisztább lett. A katasztrófavédelem pedig rendszeresen méri a levegő gázkoncentrációját .

– Kollégáink most is folyamatosan a helyszínen vannak 12 órás váltásokban, és addig maradunk, amíg ez szükséges – mondta lapunk megkeresésére Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kerestük Visonta polgármesterét, ám a falu vezetője nem nyilatkozott: ugyanígy hiába küldtünk megkeresést a Mátrai Erőműnek is.

Mintát vett a Greenpeace

A Bene-patak vizéből a Greenpeace is mintát vett még november 20-án. Szerintük a patak habzását szennyvíz okozta, ám ezt mára a tárolómedence leeresztésével és a víz hígításával sikerült elhárítani. A Greenpeace is kérdésekkel fordult a kormányhivatalokhoz, a katasztrófavédőkhöz és más illetékes szervekhez, választ azonban eddig nem kaptak.

A Greenpeace aktivistája a patakból vett vízmintát mutatja, borzalmas színe van /Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Fuszek Gábor

Hasonló hírek

Orbán Viktor: Egyedülálló, erős felhatalmazást kaptunk

Géza

Fontos Európai tényező lett a Magyar Kormányfő

Géza

Miniszterelnöki Kabinetiroda: Európának a magyar és az ausztrál gyakorlatot kell követnie a határvédelemben

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------