Hirmagazin.eu
Főoldal » Földön kívüli élet: lakhattak a Vénuszon
Tudástár - minden érdekesség

Földön kívüli élet: lakhattak a Vénuszon

Sokan nem ér­tet­ték, hogy miért a Marsra küld­tek ön­járó ro­bo­to­kat, és miért nem a Vé­nuszra! De így is szá­mos ér­de­kes fel­fe­de­zést tet­tek a tu­dó­sok…

A Vénusz környezetére ma már véletlenül sem illik az emberbarát jelző: szinte egy csepp víz sincs a bolygó felszínén, ellenben a légkör többsége széndioxidból áll, és az átlaghőmérséklet 460 fok környékén mozog. Egykor viszont akár emberek is élhettek volna a bolygón a NASA tudósai szerint.

Földön kívüli élet: lakhattak a Vénuszon
Fotó: Europress / NASA / Handout – AFP

A kutatók klímamodellek segítségével számolták ki, hogy kezdetben a Vénuszon volt egy sekély óceán, valamint az emberi életre alkalmas hőmérséklet – közel kétmilliárd éven keresztül.

A légkör kilencvenszer vastagabb, mint a Földön. A kutatók szerint ez a két bolygó különböző forgási sebessége miatt alakulhatott ki így. Ennek köszönhetően egy nap a Vénuszon 117 földi nappal egyenlő, mivel a Vénusz jóval lassabban forog a tengelye körül. Egykor azonban a bolygó légköre a mai Földére hasonlított.

A NASA már az 1980-as években bizonyítékokat talált arra, hogy a Vénuszon valaha volt óceán.

A bolygó közelebb van a Naphoz, mint a Föld, ennél fogva pedig jóval több napsütés is éri. Ennek hatására az óceán vize elpárolgott, a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre bomlottak az ultraviola sugárzás hatására, a hidrogén pedig az űrbe szökött.

Miután nem maradt víz a felszínen, a széndioxid beépült a légkörbe, beindult az üvegházhatású gázok termelése – és így született meg a mai, elviselhetetlenül perzselő hőség a Vénuszon.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Csodálatos! Folyó felett, hegyek között vezet az autópálya

Mazsi

Kincsesbányára bukkant egy belga fotós

Mazsi

A szódabikarbóna 5 praktikus felhasználási módja, amire eddig nem is gondoltál volna!

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------