Főoldal » Főként a SZÉP-kártyásoknak köszönhetően nőtt a szálláshelyek vendégforgalma
Itthon

Főként a SZÉP-kártyásoknak köszönhetően nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

2017. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,5, a belföldi vendégeké 11 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,5 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

2017. októberben az előző év azonos hónapjához képest:

külföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,5 százalékkal (1,2 millióra) emelkedett.

A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben az előző év azonos hónapjához hasonló volt, a panziókban, az üdülőházakban és a közösségi szálláshelyeken nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka 65 százalékát realizáló Budapesten 1,1 százalékos volt a bővülés.

belföldi vendégek száma 10, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 11 százalékkal bővült, és meghaladta az 1 milliót. A vendégéjszakák száma mindegyik turisztikai régióban nőtt, a növekedés mértéke a régiók többségében kétszámjegyű volt. A belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztráló Budapest–Közép-Dunavidék régióban 0,5 százalékkal bővült a vendégéjszakában mért forgalom.

szállodák szobakihasználtsága 1,4 százalékponttal, 60,7 százalékra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel 9,5 százalékkal (41 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal (24 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 5,1 százalékkal (8 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 19 százalékkal (9 milliárd forintra) emelkedett folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 2,0 százalékkal, a belföldi 21 százalékkal magasabb volt az előző év októberinél.Széchenyi Pihenőkártyával
 a kártyatulajdonosok 18 százalékkal többet, 1,3 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1856 szálláshelyen, köztük 835 szállodában fizethettek a vendégek.

2017. október 31-én az előző év azonos időpontjához képest:

Közel azonos számú, 2691 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban. A kiadható szobák száma 1,3 százalékkal csökkent, de így is megközelítette a 80 ezret.

2017. január–októberben az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 25,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,0 százalékkal (13 millió), a belföldivendégek 5,4 százalékkal több (12,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

szállodák szobakihasználtsága 3,5 százalékponttal, 60,5 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16 százalékkal több, 396 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal nőtt, és meghaladta a 239 milliárd forintot.

Forrás: MTI, KSH, adozona

Képek: Írisz Officeprofiszallasado

Hasonló hírek

Budapest kapta a legtöbb szavazatot, a magyar főváros lett a legjobb európai úti cél!

Mazsi

Első számú turisztikai célponttá tennék Magyarországot

Géza

Kiránduljunk! Észak-Magyarország csodáit mutatjuk most be nektek! – VIDEÓ

Mazsi