Hirmagazin.eu
Főoldal » Fogynak a vaddisznók, de nem tudni mennyire
Életmód hírek

Fogynak a vaddisznók, de nem tudni mennyire

Majd csak a vadászati év végén lesznek pontosabb adatai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak arról, hogy mennyire volt hatékony a korábban az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése céljából elrendelt vaddisznó gyérítés.

Egyelőre csak néhány megyében látványos mértékű a vaddisznógyérítés, de ott is főleg a járvány irtja a nagyvadakat, mivel Nógrád, Heves és Borsod megyében a járvány megjelenése előtt nagy volt az állománysűrűség, éppen ezért ezeken a területeken látványos a betegség terjedése és az állomány csökkenése – tudta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a Világgazdaság.

Pontos adatokkal azonban nem tudott szolgálni a hatóság

sem azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mekkora a vaddisznóállomány sűrűsége az ország egyes pontjain – erre egyébként is csak becslések vannak a vadásztársaságok jelentései alapján -, sem pedig arról, hogy hol és milyen ütemben, sikerességgel zajlik az állomány gyérítése, amit azért rendeltek el, hogy megóvják a fertőzéstől a házisertéseket. Ez utóbbival kapcsolatban Nagy István földművelésügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy négyzetkilométerenként egy egyed a kívánatos mennyiség.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint mindenesetre folyik a gyérítés. Pontos, az egész országra vonatkozó adatokat a vadászati év végén, a vadászatra jogosultak által leadott jelentések összesítése után tudnak mondani. A közepes kockázatú terület decemberi kiterjesztése után az ezen a területen elrendelt, diagnosztikai kilövéssel megvalósuló állománygyérítésről szintén a későbbiekben lesznek adataik. A vadásztársaságoknak a hatóság ivar és kor szerint meghatározva megadta, hogy hány vaddisznót kell diagnosztikai célra leadniuk, amelyeket később megsemmisítenek.

A vadászok, valamint a házisertés-tartók kártalanítására már több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Mit tegyél, amikor egy férfi megteszi az első lépést feléd?

Edit

Szeretnél számtalan tv csatornát nézni ingyen, akár mobilról is?

Géza

Mit árul el a pasidról a kedvenc szexpóza?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------