Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Fogalmad sincs, mikor oltanak be? Segítünk: íme, minden, amit a menetrendről tudni lehet!

Várod, hogy beoltsanak végre? Vagy már túl is vagy az első vakcinadózison?

Oltáshoz előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben / Fotó: MTI/Mohai Balázs

Oltáshoz előkészítik a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben / Fotó: MTI/Mohai Balázs

Összegyűjtöttük, mit lehet tudni a menetrendről és arról, hogyan zajlik majd a tömeges oltás.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban húsvét körüli nyitási lehetőségről beszélt, ma György István, az oltási munkacsoport vezetője pontosított, közölve: április 11-ig kapja meg minden regisztrált legalább az első vakcinadózisát a koronavírus ellen.

Mindenki ezt olvassa most!

Mit tudunk most? Eddig közel 2,5 millióan regisztráltak védőoltásra az állami honlapon, a vakcinainfo.gov.hu-n. A mai napig 721 ezren kapták meg legalább az első oltásukat, második dózison negyedmillió fő van túl (emlékeztetőül: az első koronavírus elleni oltást tavaly december végén adták be Magyarországon). Ez azt jelenti, hogy az április 11-i határidőig rendelkezésre álló öt és fél hétben nagyjából 1,8 millió embert kell majd beoltani, azaz hetente nagyjából 327 ezer főt.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A kormány a holnaptól számított egy hétben kíván igazán gyorsítani az oltási tempón: közlésük szerint egyetlen hét leforgása alatt 529 ezer dózist kívánnak beadatni.

Ez az oltási menetrend szerdától szerdáig a következők szerint néz majd ki:

  • A háziorvosok között 250 ezer adag kínai Sinopharm vakcinát osztanak majd ki. Ezzel parxisonként 45-50 ember oltható be. A pácienseket a háziorvosok értesítik, az injekciókat túlnyomórészt a rendelőkben adják majd be. Ezt a vakcinát a 60 év felettiek és alattiak is kaphatják.
  • A most érkezett 114 600 adag Pfizer/BioNtech vakcinát a kórházi oltópontokon adják be, szintén a holnaptól kezdődő héten. Ezeket a vakcinákat a regisztrált időseknek szánják, ők a kórházi oltópontokon kaphatják meg az oltásukat, a háziorvosok irányítják majd őket a megfelelő helyre.
  • Mintegy 40 ezer Moderna vakcinával részben a háziorvosok oltanak, részben az idősotthonok lakóinak vakcinázását, részben a kimaradt egészségügyiek oltását végzik.
  • További 74 ezer Astra-Zeneca oltóanyagot kórházi oltópontokra visznek, és a március 6-7-i hétvégén adják be a 60 év alatti krónikus betegeknek. Az érintettek a napokban sms-értesítést fognak kapni, hogy mikor és hol oltják be őket.
  • Második körös oltást a héten 49180 fő kap majd, a korábbi oltásának megfelelően.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A regisztráltakat tehát megadott elérhetőségeiken keresik majd. Aki a felkínált oltóanyagot nem fogadja el, az a sor végére kerül, újabb értesítést már csak akkor kap, mikor az általa preferált oltóanyag megérkezik – ez adott esetben több hónapos további várakozást jelent majd.

Aki regisztrált, de most nem kerül sorra (fiatalabbak, krónikus betegség nélküli 60 év alattiak), az a következő hetekben számíthat oltási behívóra. Az oltási terv részleteiről itt olvashat.

Mint arról szó volt már, változtatnak az oltási stratégián is: a Pfizer/BioNtech vakcina két dózisa között a beadási idő 3 hét helyett 35 napra módosul, míg az AstraZeneca első és a második részoltása közötti időintervallum 4-ről 12 hétre hosszabbodik. Erre azért van szükség, hogy minél több emberhez eljuthasson az első adag, mely a halálozástól és komolyabb megbetegedéstől a szakemberek szerint ismétlőoltás nélkül is véd.

A tömeges oltás folytatásának további nagy kérdése az, vajon az elmúlt két hét tempójához hasonlóan érkezik-e az oltóanyag az országba? A legtöbb oltóanyag eddig a Pfizer/BioNtech vakcinából érkezett, a hetivel együtt több, mint 900 ezer dózis. Oroszországból egy jelentősebb szállítmány (180 ezer első és 100 ezer második komponensű dózis) érkezik, ez azonban csak később kerülhet az oltásokat végzőkhöz.

További fontos tudnivaló, hogy a megkapott oltás nem jelent azonnali részvédelmet:

az immunrendszernek napokra, de inkább hetes időtartamra van szüksége, míg érdemben reagál. A maximális hatás az ismétlőoltás utáni egy-két héttel alakul ki.

Ha a heti oltássorozat rendben lezajlik, azt jelenti, hogy március 10-ig nagyjából 1,2 millió honfitársunk lesz majd túl legalább az első vakcinázási körön. A szűk keresztmetszetet a további vakcinák beérkezése jelentheti majd, mivel bár orosz és kínai oltóanyag is érkezik az országba, a teljes mennyiség leszállítását mindkét fél későbbre vállalta. A Szputnyik V vakcina szerződött 1 millió adagjának feladásával az oroszok április végére, a 2,5 millió Sinopharm-dózis teljesítésével a kínaiak május végére szerződtek.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Boszorkányság a mindennapi bajokra!

Edit

Tragédia az iskolában! Energiaital okozta egy gimnazista vesztét!

Mazsi

Köhög reggelente? Érdemes utánajárni, rák is lehet a vége

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------