Image default
Életmód hírek

Fizetnek, ha esik az eső a nyaraláson

A szeszélyes időjárás rengeteg ember nyaralását tette tönkre. Sokan nem tudják, de már rossz időre is lehet biztosítást kötni: 1-2 ezer forintért cserébe garantálhatjuk, hogy nem járunk rosszul: ha esik, a biztosítótól akár 100 ezer forintot is kaphatunk, amiből kárpótlásul egy családi wellnesshétvége is kihozható.

Egyre népszerűbb ez a biztosítási forma, az utazások mellé mindig ajánljuk. Szigorú feltételekhez van kötve, hogy ne lehessen visszaélni vele, de szerintem nagyon megéri. A legtöbb biztosítónál június 15. és augusztus 20. közötti időszakra lehet kötni ilyen biztosítást, de van, ahol ezt szeptember 15-ig is meg lehet kötni

– magyarázta a Ripost-nak Szentandrási Edit biztosítási ügynök.

A biztosítók feltüntetik az internetes felületeiken a nyaralási időszakra előrejelzett hőmérsékletet és csapadékmennyiséget, és ha egy hét alatt 3 napon, két hét alatt 5 napon is rosszabb az idő, akkor a biztosító fizet.

Szerintem rosszul járni ezzel nem lehet, az ára nem vészes, 1-2 ezer forint, biztosítótól függően.

A biztosítást meg lehet kötni itthonra és a tengerparti nyaralásokra is. Itthon maximum 100 ezer, külföldön 120 ezer forintot fizet vissza a biztosító, de általában napidíjat, azaz minden esős nap után 10-12 ezer forintot ad vissza. Tehát ha egyhetes nyaraláson öt napot esik az eső, 50 ezer forintot is kaphatunk.

A Ripost is utánanézett: a legtöbb biztosítónál július 30-ig lehet aktiválni ezt a szolgáltatást az augusztusi-szeptember eleji belföldi utakra, vagyis a következő két hétben nem élünk a lehetőséggel, lecsúszunk róla!

Előre megmondják, milyen időre vonatkozik

A biztosító a szerződés aktiválásakor megmutatja, hogy szerintük milyen idő lesz (mennyi lesz a napi hőmérsékleti maximum, és a napi csapadékmennyiség), és amikor elfogadjuk a feltételeket, akkor erre a konkrét előrejelzésre kötjük meg a biztosítást, vagyis utólag nem mondhatja a biztosító, hogy „változott az előrejelzés, több esőt jósolnak, ezért nem fizetünk”.

Ezeket a biztosításokat általában 7 vagy 14 egybefüggő napra lehet megkötni, és akkor fizetnek, ha belföldön a 7-ből 3, illetve a 14-ből 5 napon hűvösebb van a szerződéskor elfogadott időnél, és ugyanezeken a napokon esett is az eső 4, illetve 2 millimétert. A biztosítónál nem is kell jelentkezni, maguktól felmérik az időjárást és átutalják a kártérítést.

A tengerpartokra vonatkozóan általában csak nagyobb eső (10 mm) után fizetnek, cserébe viszont 21 napos szakaszra is lehet biztosítást kötni, és egy nappal az út kezdete előtt is lehet aktiválni a szolgáltatást, szeptember közepéig is.

Forrás: Ripost

Fotó: Sulyok László

Hasonló hírek

A motoros banda bekopogtatott az ajtón, az 5 éves lány miatt… szinte hihetetlen, ami ezután következett! – VIDEÓ

Mazsi

Rózsái miatt kerülhet börtönbe a 72 éves Sárika

Mazsi

Névnapok június 19-én

info