Hirmagazin.eu
Főoldal » Fizetésemelés 90 ezer dolgozónak, ők azok! Osztd meg!
Belföldi hírek

Fizetésemelés 90 ezer dolgozónak, ők azok! Osztd meg!

Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét – közölte az egészségügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy ez a – többlépcsős – béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született egy évvel ezelőtt.

Tavaly novemberben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés második ütemében, idén november 1-jével a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb bért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó 100 ezer forinttal nőtt. Továbbá a rezidensek is bruttó 50 ezer forintos bérnövekménnyel számolhattak – ismertette.

Az államtitkár kiemelte, az orvosoknál a bértömeg 40 százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, és mivel azokat az alapbérből számítják, szinténb emelkedni fognak.

Példákat említve elmondta: egy három éve a pályán lévő szakorvos alapbére 454 820 forintra, egy két évtizede munkaviszonyban dolgozó szakorvosé pedig 510 ezer forintra fog emelkedni, egy nyugdíj előtt álló szakorvos bére pedig 538 ezer forint lesz.

A szakdolgozók esetében egy segédápoló bére 131 779 forint lesz, egy harminc éve a pályán lévő szakápoló bére 196 ezer forintra, míg egy csaknem két évtizede pályán lévő szakápoló, szakasszisztens alapbére 204 454 forintra nő, egy 15 éve a pályán lévő diplomás szakápoló vagy gyógytornász bére pedig 250 398 forintra emelkedik – ismertette az államtitkár.

“Ezek a számok jók, de van még mit tennünk a bérekkel” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a kormány elsődleges célja a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) átlagának elérése volt.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, a kormány 400 milliárd forintot fordított béremelésre eddig, és – a sztrájktárgyalásokra utalva – közölte: “ezen az úton tovább fogunk menni”.

Arra a felvetésre, hogy az érdekképviseletek még ebben az évben plusz egyhavi korrekciót kértek, az államtitkár azt válaszolta, folynak a tárgyalások.

A védőnők bérhelyzetével kapcsolatban – szintén kérdésre válaszolva – azt mondta, az ő helyzetüket jelenleg nem tudják bértáblában rendezni, hiszen eltérő működési formában dolgoznak. A védőnők bérhelyzetét akkor lehet érdemben orvosolni, ha egységes módszertan alapján, egységes bértábla alapján fog működni a rendszer – közölte.

Hozzátette: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy dolgozzák ki a védőnői ellátás új modelljét. Ez – mint mondta – meg is történt, most a tárgyalások következnek az érintettekkel.

Forrás: MTI

Képek: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

László Olivér: „Annyit megígérhetek, hogy a szombati napon Orbán Viktort börtönbe fogjuk juttatni.” Oszd meg!

Géza

Milliárdokat adott Erős és Zdeborszky a Quaestornak

info

Jön a szögesdrót Magyarország déli határán?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------