Hirmagazin.eu
Főoldal » Finnország nem adott vízumot a duma elnökének
Külföld

Finnország nem adott vízumot a duma elnökének

hirmagazin_2015-07-02_074447

Finnország nem adott beutazási engedélyt az Európai Unió tilalmi listáján szereplő Szergej Nariskinnek, az orosz parlament alsóháza elnökének, a Kreml szerdán botrányosnak nevezte az intézkedést.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője kijelentette: az elutasítás “elfogadhatatlan”.

A duma elnöke – a negyedik legfontosabb orosz közjogi méltóság – az ukrán válság kezdete óta rajta van az unió “feketelistáján”. Azóta több alkalommal járt Európában – egyebek mellett Párizsban és Brüsszelben –, de mindig egy nemzetközi szervezet hivatalos meghívására.

Nariskin az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) július 5. és 9. között Helsinkiben tartandó tanácskozására utazó orosz delegációt vezette volna. Az EBESZ székhelye nem Finnországban van, így a szervezet feltehetően nem is hívhatta meg Nariskint, Finnország ezért megtagadta tőle a vízumot.

Az EBESZ parlamenti közgyűlése 24. éves ülésén egyebek mellett “az Ukrajna szuverenitása és területi épsége elleni egyoldalú és indokolatlan orosz agressziót” elítélő határozati javaslatról tanácskoznak.

Oroszország ezen az ülésen pótlólagos határozati javaslatot kívánt benyújtani az “EBESZ-tagállamok parlamentjei által elfogadott szankciók elfogadhatatlan jellegéről”. A tanácskozásra utazó 15 küldött közül azonban hat nem kapott finn vízumot.

“Finnország konzultációk és alapos elemzés után úgy ítélte meg, hogy nem alkalmazhatóak azok az indokok, amelyek lehetővé tennék az Európai Tanács szankciós listáján szereplő személyek belépését finn területre” – közölte Päivi Kaukoranta, a finn külügyminisztérium jogi igazgatója.

Szerdán az orosz külügyminisztériumba kérették Hannu Himanent, Finnország moszkvai nagykövetét, akivel közölték: a finn döntés nem felel meg a két ország közötti jószomszédi kapcsolatoknak, és árt a finn-orosz viszonynak. Az orosz fél “értetlenül fogadja a finn hatóságok döntését” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Az orosz fél szerint “nem helyénvalóak azok az utalások, amelyek szerint a parlamenti képviselők szerepelnek az EU szankciós listáján”.

“Az EU döntése nem indokolhatja, hogy az EBESZ parlamenti közgyűlésének éves ülését szervező Finnország eltekintsen nemzetközi kötelezettségeitől” – olvasható a közleményben.

A tárca bejelentette: döntöttek arról is, hogy nem utazik hivatalos orosz küldöttség Finnországba a parlamenti közgyűlés ülése kapcsán a helsinki egyezmény aláírásának 40. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségre sem. Ezen a helsinki orosz nagykövetség munkatársa vesz részt.

Maga Nariskin az orosz televízió szerint a Brüsszel és Washington által Helsinkire gyakorolt nyomásnak tudta be a finn döntést, és közölte: az orosz küldöttség tagjai közül senki sem utazik a tanácskozásra.

Konsztantyin Koszacsov, a felsőház külügyi bizottságának elnöke a küldöttség távolmaradását ahhoz hasonlította, amikor a múlt héten elhunyt Jevgenyij Primakov akkori orosz kormányfő 1999-ben Jugoszlávia NATO-bombázásáról értesülve lemondta washingtoni látogatását, és az Atlanti-óceán felett visszafordíttatta az Egyesült Államokba tartó gépét.

Forrás: metropol;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Jön a karácsony: terrorveszély van Európában

Mazsi

Merényletet akadályoztak meg a törökök

Edit

Sokkoló: orosz lefejezős videót tett közzé a Novaja Gazeta

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------