Hirmagazin.eu
Tudástár - minden érdekesség

Figyelmeztetnek a kutatók: soha nem látott méretű üstökös tart a Föld felé

Korábban soha nem látott méretű üstököst fedeztek fel tudósok. Az objektum a Naprendszer külső tartományából, az Oort-felhőből származik.

Törpebolygónak nézték a méretei miatt azt a hatalmas üstököst, ami a külső Naprendszerből tart egyenesen a bolygónk felé.

A C/2014 UN271 vagyis Bernardinelli-Bernstein névre keresztelt üstökös nagy mérete és viszonylagos közelsége miatt ritka lehetőséget nyújt az Oort-felhőből származó objektumok tanulmányozására.

Továbbá a kutatók lehetőséget adnak a kutatók számára, hogy új információkat szerezzenek a Naprendszer kialakulásáról.

„Abban a kiváltságban volt részünk, hogy felfedezhettük a valaha megfigyelt – vagy legalábbis tanulmányozott – legnagyobb üstököst, ráadásul épp időben ahhoz, hogy nézhessük, haladása közben miként változik és melegszik fel” – mondta az egyik tudós a Science Alart oldalának.

A külső Naprendszer egyébként egy még nagyon titokzatos hely. Messze van és túl sötét ahhoz, hogy a benne lévő objektumokat a Földről tanulmányozni lehessen. A Kuiper-övben sok jeges objektum keringhet, az annál is távolabb található Oort-felhőről pedig még ennél is kevesebbet tudnak a szakemberek.

A most érkező üstököst egyébként a Pennsylvaniai Egyetem csillagásza fedezte fel. Az egyetem kutatója és kollégái a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent tanulmányban részletesebb leírást adtak az üstökösről.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) egy „új” üstökös abban az értelemben, hogy ez lehet a valaha megfigyelt legtisztább üstökös, mivel még mielőtt az Uránusz pályáján belülre kerülne észleltük” – mondta Gary Bernstein csillagász.

Felfedezésekor az üstökös körülbelül 29 csillagászati egységnyi távolságra volt a Naptól. 155 kilométeres átmérőjével abszolút kimagasló, de még így sem lesz szabad szemmel látható abból a távolságban, ahogy elhalad a Föld mellett. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy becsapódna a bolygónkba.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Fotó: Pixabay.com

Hasonló hírek

Azt suttogják: Szexelő turisták miatt tör ki a szunnyadó vulkán

Mazsi

A magyar író ügye bekerült a CIA UFO-aktáiba: az orránál fogva vezette a KGB-t Nemere István..

Géza

Régészek megtalálták a pokol fekete kutyájának csontjait?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------