Főoldal > Hírek > Életmód > Egészség - betegség > Figyelem! Veszélyes új szúnyogfaj terjed Magyarországon!
aedes-koreicus

Figyelem! Veszélyes új szúnyogfaj terjed Magyarországon!

Hirdetés

Gyorsan terjeszkedik Magyarországon a koreai szúnyog, komoly betegségeket hordozva magával. Nappali életmódja miatt irtani is problémás.

Aedes Koreicus. Koreai szúnyog. veszélyes betegség-terjesztő. Kép: 24.hu

A hazai szúnyogok csípése ma leginkább csak múló kellemetlenséget jelent, de aggodalomra ad okot, hogy egy veszélyes idegen szúnyogfaj is megtelepedett Magyarországon. Bár a hazánkban őshonos szúnyogfajok is komoly betegségeket hordozhatnak, a behurcolt, invazív szúnyogfajok komolyabb fenyegetést jelenthetnek: ezek a tigris- vagy más néven zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog – írta a Napi.hu. Mindhárom fajt az ember hozta be Európába.

A koreai szúnyogoknak tavaly sikerült áttelelnie Pécsett, és terjedni is kezdtek a városban. Kiválóan bírják a nagy hideget és a szárazságot is, nappal aktív, ezért a védekezés új kihívást jelent.

aedes-koreicus

Szeretnek az ember közelében élni, nem repülnek egy-kétszáz méternél távolabb a házaktól, nagyon agresszívak és ellenállóak,  kifejezetten szeretik az emberi vért.

A koreai szúnyog komoly betegségeket is terjeszthet, köztük a szívférgességet, egy agyvelőgyulladásos betegséget, a japán encephalitist, a Nyugat-nílusi lázat és a Zika kórokozóját is.

Nem tudjuk, más településeken mi a helyzet, mert a kutatásra nincs pénz és kapacitás. Életszerű feltételezés viszont, hogy a faj hazánkban is nagy területen megvetette már a lábát, jelenleg pedig már túl vagyunk azon a ponton, amikor bármit is tehetünk megállítására – mondta Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa a 24.hu-nak. A kutató ugyanis nyomon követi kollégáival a koreai szúnyog mozgását, kimutatta sugárirányú terjedését Pécsen belül.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: