Hirmagazin.eu
Főoldal » Figyelem: napokon belül zárolhatják a bankszámláját, ha ezt nem teszitek meg
Gazdaság

Figyelem: napokon belül zárolhatják a bankszámláját, ha ezt nem teszitek meg

Budapest ― Akár több százezer ügyfél bankszámláját tilthatják le két hét múlva, ha nem veszik fel a kapcsolatot időben a pénzintézetükkel a kötelező adategyeztetés miatt.

A hétvégén ugyanis még mintegy kétmillió olyan számlatulajdonos volt a Pénzügyminisztérium adatai szerint, aki eddig nem kereste fel a bankját vagy a biztosítóját, így emiatt június 27-től zárolhatják a számláját. Az adategyeztetésnemcsak a bankszámlával vagy az életbiztosítással rendelkezőket érinti, hanem az egészség- és nyugdíjpénztári tagokat is.

Erre egy két évvel ezelőtt hatályba lépett, a pénzmosás elleni rendelkezés miatt van szükség, amely szerint a bankoknak teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük az ügyfeleikről. Így a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányokról is kell nekik másolattal bírniuk, valamint az ügyfeleknek arról is kell nyilatkozniuk, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e, a vállalati ügyfeleknek pedig a tényleges tulajdonosukról.

– Két év állt a bankok rendelkezésére, hogy eleget tegyenek az új előírásoknak. Akik 2017 júniusa után nyitottak számlát, azok megússzák a procedúrát, mert nekik már az új szabályok szerint kellett azonosítaniuk magukat. Akik előtte, ott bankonként eltérő lehet, mivel egyes bankoknál lemásolták a szükséges dokumentumokat, amikor az ügyfél bement az ügyeit intézni – mondta a Blikknek Trencsán Erika, a money.hu szakértője, aki tud olyan hitelintézetről, ahol a számlák 30 százaléka veszélyben van.

– Ahol június 26-ig nem történik meg az adategyeztetés, ott másnaptól zárolják a számlát. Mindez addig tart, amíg az ügyfél nem azonosítja magát – tette hozzá a szakértő.

Arra is figyelni kell, hogy a bankoknak fel kell dolgozniuk a postai vagy elektronikusan elküldött adatokat, így aki az utolsó napokra hagyja a dolgot, azt kellemetlen meglepetés is érheti.

– Kérjük ügyfeleinket, hogy a kötelező adategyeztetést ne hagyják az utolsó pillanatra, és a postai és elektronikus küldeményeiket is időben indítsák, lehetővé téve a bank számára, hogy a határidő lejártáig feldolgozhassa azokat – hívta fel a figyelmet az MKB Bank. Egyedül a Budapest Banknál ússzák meg a magánügyfelek a procedúrát, mivel ott korábban is minden okmányt elkértek.

Így tudtok egyeztetni

Ügyintézés módja:
Küldtek-e értesítést? Személyesen Postai úton E-mailen Elektronikus rendszeren keresztül
OTP Igen Igen Igen Nem
CIB Igen Igen Igen Igen
MKB Igen Igen Igen Nem
Erste Igen Igen Igen Igen
Unicredit Igen Igen Igen Nem
Raiffeisen Igen Igen Igen Igen

blikk

Hasonló hírek

Akár 200 forinttal is drágulhat a cigaretta?

Edit

Brüsszel szerint uniós szabályokat sértett az ekáer

Géza

Áremelkedést hozhat a migránshullám

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------