Image default
Egészség - betegség

Figyelem! Mindenkit érinthet! Többen is ehettek a fertőzött szarvasmarhahúsból! Osszátok meg!

Fertőzőnek nyilvánították az illegálisan elhelyezett szarvasmarha-maradványokat, amelyekre a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet Pásztóhoz tartozó részén bukkantak rá – olvasható a Nógrád megyei hírportálon.

Áprilisban találták meg a széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat a természetvédelmi őrszolgálat emberei. Nem ez az első illegálisan lerakott, fertőzött állatmaradvány Nógrád megyében.

Már a tél és a tavasz folyamán, Nagylóc, Kozárd és Ecseg határában is ugyanilyen típusú, vágásból származó, nagyüzemi tartásos tehenek feldarabolt tetemére bukkantak. Így a legutóbbival együtt már tizennégy állatmaradványról van szó, amelyet valaki vagy valakik a műutak közvetlen közelében, feltételezhetően éjszaka raknak le – mondta Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád-Ipoly Tájegységének munkatársa a nool.hu-nak.

Az őrszolgálat munkatársai azonnal hívták a területileg illetékes Pásztói Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát. A járási főállatorvos ellenőrizte a maradványokat a helyszínen.

A Pásztó közelében talált jószágok vemhesek voltak, akadtak nyomok, amelyek arra utalnak, hogy valamilyen betegségben szenvedhettek, vagyis ismeretlen gyógyszermaradványok jelenléte is feltételezhető.

Zugvágással, fekete kiméréssel, állatorvos által nem ellenőrzött, illegális helyen és módon lettek leölve ezek az állatok – mondta a lapnak Dr. Micsutka Attila főállatorvos, majd hozzátette, a Nébih feltételezései szerint az állatok húsát emberi fogyasztásra adhatták el.

Aki Hollókő, Nagylóc, Ecseg, Kozárd, Zsunypuszta, Bokor, Pásztó, Garáb, Alsótold és Felsőtold településeken az elmúlt nyolc hétben házi vágásból vagy feltételezett zugkimérésből szarvasmarhahúst vásárolt, esetleg feketevágásról, zugkimérésről tudomása van, kérem jelentkezzen az állategészségügyi hatóságnál – 3060, Pásztó, Vasút út 21. –, illetve a Pásztói Rendőrkapitányságon – olvasható a portálon.

A szarvasmarhák húsa annak ellenére piacra kerülhetett, hogy az állatok betegek voltak.

NEM EGÉSZSÉGES ÁLLATOT UGYANIS TILOS LEVÁGNI ÉS ELADNI. HA VALAKI ILYET TESZ, AZ ÉVEKRE BÖRTÖNBE KERÜLHET.

Egyelőre tehát nem tudni, ki tette ki a tetemeket a földre, és azt sem, honnan származnak, de az biztos, hogy az állatokat nem a jogszabályban meghatározott helyen és módon ölték le, így a szabályok értelmében fertőzőnek nyilvánították őket.

A széttrancsírozott állatok maradványait addig őrizték a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai, amíg nem tudták megfelelően elszállítani a helyszínről. A 760 kilogrammnyi hús, csont és szőr végül a Salgótarjáni Térségi Hulladéklerakó Telep állati hulladékbegyűjtő, -átrakó állomására került.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Képek: femina, agroinform, nak

Hasonló hírek

Újabb kutatások szerint nem a tej, hanem a tea erősíti a csontokat

Edit

Őrizd az egészséged citromfűvel! 12 meggyőző érv

Edit

Heti kétszer ecetbe tette a kezét! Az eredmény mindenkit lenyűgözött!

Mazsi