Image default
Horgászat hírei

Figyelem! Idén már vizsgázni kell horgászatból

Amíg korábban csak halgazdálkodási vízterületeken kellett állami horgászjegyet kiváltani, 2018. január elsejétől a haltermelési létesítményekben sem lehet állami horgászjegy nélkül horgászni.

Kép: aranyponty.hu/retimajor

A jogszabály bizonyos esetekben megengedi, hogy a haltermelési létesítményeken is horgászhassanak az emberek – mondta az M1 Kosár című műsorában Zsigmond Richárd, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) földművelésügyi igazgatóságának igazgatója. Magyarország egész vízterületén mindenhol, ahol horgászni lehet, szükség van az állami horgászjegyre, vagy a turista állami horgászjegyre.

A haltermelőknek hatalmas feladat, hogy kiszolgálják a horgászokat. Nemcsak a környezettel, de a halastóval is foglalkozniuk kell.

Tudomásul kell venni, ahhoz, hogy bármit csinálj, ahhoz a pályát is rendben kell tartanod – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója. Figyelni kell arra, hogy egy horgásztóban mindig legyen frissen fogható hal – tette hozzá.

Szürkeharcsa. Kép: Hirmagazin.eu
Szürkeharcsa. Kép: Hirmagazin.eu

Nemcsak a haltermelőknek, de a horgászoknak sem lesz könnyű dolguk az idén. Akinek volt tavalyi állami horgászjegye, annak csak ki kell váltani az ideit, de akinek nem volt, annak az idén számot kell adnia tudásáról.

Az állami horgászjegy kiváltásához állami horgászvizsgát kell tenni, amelyen el kell tudni mondani a különböző jogszabályokat, a horgászmódszereket, illetve a halfajokat  is ismerni kell – mondta Zsigmond Richárd. Hozzátette, horgászegyesületi tagság is szükséges hozzá.

Az, aki évente háromszor járt napijeggyel horgászni, nem szeretne idén már vizsgát tenni horgászatból. Feleslegesnek és bürokratikus tartja a vizsgát a haltermelők egy része. Lévai Ferenc szerint van néhány veszélyes sport Magyarországon, mint például az alpinistáké, akiknek nem kell vizsgázniuk, de még a gombagyűjtőnek vagy a természetjáróknak se.

Aki csak kipróbálni szeretné a horgászatot, de nem akar vizsgázni belőle, illetve nem szeretne egyesületi tagságot sem váltani, az a Nébih honlapján üzemeltetett oldalon tud regisztrálni, és kiváltani a turista horgászjegyet.

Aki nem rendelkezik a szükséges okmányokkal, engedélyekkel és nem tarja be a jogszabályi előírásokat halvédelmi bírsággal sújtható – közölte Zsigmond Richárd, és hozzátette, hogy a hatóság 3 vagy akár 6 hónapra is eltilthatja a horgászattól az illetőt.

2017-ben 443 ezer ember váltott állami horgászjegyet. Évről évre növekszik az állami turista jegyet váltók száma is: 2017-ben elérte, illetve meghaladta a 10 ezer főt. A szakemberek szerin az állami horgászjegyet váltók száma akár 450 ezer fölé is emelkedhet 2018-ban.

Tavaly a Nébih „halkommandós” akciója visszatartó erővel bírt a szabálysértések ellen. 10 ezer ellenőrzésből 400 esetben találtak hiányosságot, szabálysértést.

Forrás: M1 Kosár

Képek: Hirmagazin.eu, aranyponty.hu/retimajor, nebih

Hasonló hírek

Tisza-tó: felfüggesztett feltöltés

info

A Loch Ness-i szörny elbújhat: gigászi halszörnyet fogtak ki Hortobágynál – VIDEÓ

Mazsi

24 órás horgászverseny Tószegen június 13-14

info