Főoldal » Fidesz: Több százezer magyar adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe Hadházy Ákos miatt
Belföldi hírek

Fidesz: Több százezer magyar adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe Hadházy Ákos miatt

Politikai haszonszerzés érdekében több százezer magyar választó adatait jutatthatta külföldre a Fidesz szerint Hadházy Ákos.

A volt LMP-s politkus által indított Európai Uniós Ügyészségről szóló aláírásgyűjtéssel kapcsolatban az elmúlt napokban több furcsaság is felmerült. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság arra figyelmeztetett, hogy Hadházy Ákos nem tájékoztatta megfelelően az embereket arról, hogy külföldre kerülnek az adataik. A Fidesz szerint Hadházy Ákos sumákol az ügyben, a független képviselő szerint lehánytató kampány zajlik ellene – közölte az M1 Híradója.

Sumákol és titkolózik Hadházy Ákos – a Fidesz-frakció szóvivője, Halász János így jellemezte, hogy a volt LMP-s képviselő miért nem ad magyarázatot az Európai Ügyészséggel kapcsolatos aláírásgyűjtés körüli botrányra.

Korábban a Magyar Nemzet írta meg, hogy a petícióból

több százezer magyar választópolgár adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe,

miután Hadházy Ákos unión kívüli adatkezelő cégekkel állapodott meg, az adatkezelő cégek listáján pedig olyan vállalat is szerepel, amellyel hivatalosan nem is kötöttek szerződést.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint súlyos hiba, hogy Hadházy Ákosék nem tájékoztatták az embereket arról, hogy külföldre kerülnek az adataik.

Hadházy Ákos június elején jelentette be, hogy lezárta az Európai Uniós ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtést. És bár a tervezett egymillió aláírásnak csak valamivel több mint a felét sikerült összegyűjtenie, sikeresnek értéke az akciót.

Arra, hogy visszaélt volna az adatokkal, közösségi oldalán úgy reagált: csak egy mítosz, hogy az adatok nem lehetnek külföldi szervereken. A Magyar Nemzetnek azt mondta: csak egy egyesült államokbeli céggel született megállapodás. A Magyar Nemzet szerint viszont az aláírásgyűjtés adatkezelési tájékoztatójában még

egy kanadai céget is megjelöltek adatfeldolgozóként.

Vasárnap közösségi oldalán – idézzük – lehánytató kampánynak és komminikációs előcsapásnak nevezte az ügyet.

Hadházy Ákos korábban viszont ő maga beszélt arról is, hogy többhetes munkájának és a megszerzett aláírásoknak lényegében semmilyen közjogi következménye nincsen.

A Fidesz-frakció szóvivője, Halász János szerint ez is bizonyítja, hogy Hadházy Ákosnak pusztán az adatgyűjtés miatt volt fontos a petíció. Hozzátette: a Fidesz felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy Hadházy politikai haszonszerzés céljából külföldre juttatta magyarok adatait.

m1

Hasonló hírek

Jövőre 35 ezer pedagógus vehet részt a minősítési eljárásban

Géza

Magyarország kimaradhat a kedvezményezettek köréből a menekültek elosztásánál

Edit

Morvai Krisztina befejezi politikai pályafutását 2019-ben (Olvasd el és nézd meg!)

Géza