Hirmagazin.eu
Főoldal » Feszültséget keltett Róma és Kairó között a halálra kínzott olasz diák ügye
Külföld

Feszültséget keltett Róma és Kairó között a halálra kínzott olasz diák ügye

Forrás: MTI

Feszültséget keltett Róma és Kairó viszonyában az egyiptomi fővárosban eltűnt, majd kínzásról tanúskodó jelekkel a testén holtan megtalált olasz diák ügye; az olasz diplomácia bizonyítékokat vár arra vonatkozóan, hogy az egyiptomi rendőrségnek nincs köze a történtekhez – jelentette pénteken az egyiptomi sajtó.

Feszültséget keltett Róma és Kairó között a halálra kínzott olasz diák ügye
A Hoszni Mubarak rendszerének véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én a belvárosban eltűnt Giulio Regeni holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén.
Ügyészségi és egészségügyi források szerint a 28 éves diák teste elnyomott cigarettacsikkek, erős ütések és éles tárggyal okozott vágások nyomait viselte. Az előzetes vizsgálatok szerint Regeni lassú és fájdalmas halált halt.

Az évfordulóra tervezett tüntetések megelőzése érdekében már hónapokkal korábban megkezdődtek a biztonsági intézkedések. Potenciális forradalmárként számon tartott fiatalokat vettek őrizetbe, külföldieket figyeltek meg. A média által jelentősen befolyásolt egyiptomi közvélemény rendszerint ellenséges külföldi érdekeket okol az országot érő csapásokért, sokak szerint a 2011-es felkelés mögött is külföldi összeesküvés állt.

Az al-Jóm asz-Szábe című napilap szerint a gízai tartományi nyomozóhatóság igazgatója, Háled Salabi úgy véli: közúti baleset okozhatta az olasz diák halálát. Az al-Maszri al-Jóm című újság viszont arról adott hírt, hogy a tábornok elrendelte az országban tevékenykedő iszlám szélsőségesek esetleges szerepének kivizsgálását is az ügyben. Tavaly nyáron ugyancsak a főváros peremén raboltak el dzsihadisták egy horvát állampolgárt, akit később megöltek.

Giulio Regeni a Cambridge egyetem doktorandusza volt, szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes tömeges megmozdulásokban jelentős szerepet játszó egyiptomi munkásszövetségeket kutatta. Családja szerint néhány nappal eltűnése előtt lánytestvérével beszélt telefonon, akinek felháborodva mesélt az egyiptomi politikai aktivisták letartóztatásairól.

Az ügyészség eközben elrendelte annak kivizsgálását is, hogy a meztelen alsótesttel megtalált Regeni szexuális támadás áldozatává vált-e. Egyik barátja az al-Maszri al-Jómnak cáfolta azokat a feltevéseket, hogy Regeni meleg lett volna. Külön kiemelte, hogy nemrég tért vissza Kairóba hazájából, ahol a barátnőjét látogatta. Amr Aszaad azt is elmondta, hogy a biztonsági szervek kihallgatták, és egyebek mellett Regeni politikai nézeteiről és tevékenységeiről kérdezték.

Félő, hogy negatív hatással lesz a két ország kapcsolatára, ha bebizonyosodik, hogy a rendőrségnek köze van a gyilkossághoz – mondta az al-Bavvába című napilapnak a kairói olasz nagykövetség egyik meg nem nevezett tisztségviselője, hangsúlyozva: Kairónak világosan és nyíltan kell kezelnie és meg kell osztania Rómával a tragédiával kapcsolatos nyomozás eredményeit. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon biztosította az olasz miniszterelnököt Kairó teljes körű együttműködéséről.

 

 

Hasonló hírek

Kezdődik az embercsempészet elleni földközi-tengeri katonai művelet

Edit

Észak-koreai hackerek támadtak meg külföldi bankokat

Edit

Szíriai útlevelet találtak az egyik öngyilkos merénylő holtteste közelében

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------