Hirmagazin.eu
Főoldal » Feszült a migrációs helyzet Bosznia-Hercegovinában – videó
Külföld

Feszült a migrációs helyzet Bosznia-Hercegovinában – videó

Feladták a bihácsiak, a polgármester ugyanis azt mondta, nem tudják tovább kezelni a migrációs válságot.

Úgy érzik, a kormány és Brüsszel magára hagyta a várost, ezért a jövőben ők sem tesznek semmit a bevándorlás kezeléséért. Kedden kezdték el a hatóságok az utcákról táborokba szállítani a migránsokat, de kérdés, meddig lehet őket ott tartani – közölte az M1 Híradója.

Mintegy ezer, Bihács és környékén összegyűjtött bevándorlót kísért végig a rendőrség a településen. Közben többen is azt kiabálták, hogy „Allah Akbar”, vagyis Allah a legnagyobb. A térség vezetése még a hét elején döntött arról, hogy a migránsok nem maradhatnak a parkokban és az üres házakban, ezért átszállítják őket a városon kívüli táborba.

Nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök

A rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, majd több száz fős csoportokban kísértek át a migránsokat Vucjakra, az akció még szerdán is tartott.

Bihács környékén jelenleg mintegy hatezer migráns torlódik. A polgármester szerint ellátásukhoz eddig semmilyen külső támogatást nem kaptak, csak a település és a helyi vöröskereszt gondoskodott róluk. Suhret Fazlic bejelentette, betelt a pohár, drasztikus lépésekre van szükség. Hétfőtől így minden intézkedést megszüntetnek, és hagyják a már jelenleg is kezelhetetlen helyzetet tovább romlani.

Közben az infrastruktúra nélküli központban az átszállítások miatt két nap alatt megsokszorozódott a migránsok száma. Az eddigi 600–700 helyett már mintegy 2200-an vannak a sátortáborban. Ellátásuk már most nehézséget jelent. A segélyszervezetek eddig áramot és élelmiszert is biztosítottak, hétfőtől azonban nem csak élelmet, hanem az eddig lajtos kocsin érkező ivóvizet sem viszik majd számukra.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az önkéntesek már most aggódnak a migránsok hirtelen megnövekedett száma miatt, ugyanis úgy érzik, már az ő biztonságuk sem garantált. Az ellátás megvonása pedig kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

További problémák is vannak

További problémák is vannak, a térség migránsválsággal foglalkozó munkacsoportja ugyanis azt sürgeti, hogy a Bihácson és Velika Kladusán jelenleg befogadóközpontként működő épületek tulajdonosai ne hosszabbítsák meg a hamarosan lejáró szerződésüket a Nemzetközi Migrációs Szervezettel. Jelenleg mintegy kétezer migráns további sorsa így bizonytalan, de naponta 150–200 új bevándorló is érkezik.

A Törökország felől erősödő nyomás már az egész Balkánon érezhető” – erről beszélt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Úgy fogalmazott, a magyar határon vezető útvonalat sem felejtették el az embercsempészek.

A magyar hatóságok éppen ezért segítenek rendszeresen a balkáni országoknak az illegális migránsok feltartóztatásában. Szerdán reggel újabb rendőri kontingens indult Szerbiába, valamint Észak-Macedóniába. Az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője az indulás előtt arról beszélt, az illegális migrációs útvonalak folyamatosan változnak, a bevándorlók pedig rendszeresen tesztelik a magyar határőrizeti rendszert is.

A címlapfotó illusztráció.

M1

Hasonló hírek

Kiszivárogtak a Juncker-tervezet részletei

Edit

Klímakutatókat tett el láb alól az olajlobbi?

Edit

Lőttek a lázadók, de általában betartották a tűzszünetet

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------