Főoldal > Hírek > Tudástár > Technika, kommunikáció > Fessünk fekete lyukat – A világ legsötétebb anyaga már elérhető festékszóró formájában (+ Videók)
A világ legsötétebb anyaga már elérhető festékszóró formájában

Fessünk fekete lyukat – A világ legsötétebb anyaga már elérhető festékszóró formájában (+ Videók)

Hirdetés

A világ legfeketébb anyaga a Vantablack már festékszóró formájában is elérhető, ami lehetővé teszi az űrkutatási és a védelmi iparágakon túli felhasználását, így a kereskedelmi szektorban a 3D-s objektumok nem tükröző 2D-s “fekete lyukakká” alakíthatók.

A világ legsötétebb anyaga már elérhető festékszóró formájában
A spray verziója, a Vantablack S-VIS könnyebben lesz alkalmazható, mint az eredeti, és fel lehet használni nagyobb, összetettebb tárgyakon, melyek többféle anyagból állnak.

A Vantablacket, ami szén nanöcsövekből készült két évvel ezelőtt hozta létre a Surrey NanoSystems nevű brit cég, ami a bejövő fény 99,965 százalékát elnyeli, így a háromdimenziós tárgyak kétdimenziósként jelennek meg.

A világ legsötétebb anyaga már elérhető festékszóró formájában2
A spray változat az ultraibolya, a látható és az infravörös fény 99,8 százalékát ejti csapdába, és 17-szer kevésbé fényvisszaverő, mint a Hubble teleszkópon használt szuper fekete festék, a Surrey Nanosystems szerint.

Míg a Vantablacket eredetileg azért hozták létre, hogy optikai alkatrészeket vonjanak be vele az űr- és védelmi iparban, a spray megnyitja a lehetőséget a kamerák és luxuscikkek területén történő felhasználásra.

A Vantablack S-VIS azonban nem bírja jól a kopást, ezért valamilyen védelemre van szüksége. A használata nem olyan egyszerű, mint a hagyományosan alkalmazott festékszórók, mivel több “alkalmazás előtti és utáni lépésre” van szükség.

És sajnos nem úgy megy, hogy valaki vásárol egy palackot a helyi boltban, és átalakítja az autóját egy 2D-s, a feketénél is sötétebb járművé. A Surrey NanoSystems fogja alkalmazni a Vantablack S-VIS-t az ügyfelei megrendelésére, vagy fogja engedélyezni a technológiát más termelő létesítmények számára.

Forrás: újvilágtudat 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: