Hirmagazin.eu
Főoldal » Fertőtlenítés, óvintézkedések, szigorú szabályok: így zajlott a fürdők újranyitása – fotók
Belföldi hírek

Fertőtlenítés, óvintézkedések, szigorú szabályok: így zajlott a fürdők újranyitása – fotók

A pünkösdi hétvégén már kinyit a strandok és fürdők többsége, és szigorú szabályokat kell betartaniuk a vendégeknek.

A fővárosi Paskal Gyógy- és Strandfürdőben is több intézkedést vezettek be – ezek egy része eddig is érvényben volt, csak senki nem vette komolyan. Többek között tilos bemenni a fertőző betegeknek, kötelező a medencehasználat előtt és után, de még a mosdóhasználat után is a meleg vizes, szappanos zuhanyzás. Szigor ide vagy oda, a szauna és a csúszda egyelőre mindenkinek tilos.

16 négyzetméter jár fejenként

„A zárt fürdőket a jelenleg érvényes szabályozás szerint még nem nyithatják meg” –mondta Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a közelmúltban.

A strandok üzemeltetőinek sem lesz könnyű dolga, hiszen a látogatóknak a szárazföldön fejenként 16, a medencében 4 négyzetmétert kell biztosítani.

„Megkezdtük az egyeztetést a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hogy ezt a szabályozást vizsgálják felül az életszerűbb megoldások alkalmazása érdekében” – jelezte Szűts Ildikó.

Online lehet jegyet venni

A fürdők előtt a kánikulában megszokott látvány a hosszan kígyózó sor, ennek azonban bizonytalan ideig vége.

Egyelőre a budapesti strandokra csak online lehet jegyet venni, így tudják követni azt is, hány vendég megy be.

Noha mindig is elvárt volt, hogy papucsot hordjanak a vendégek, enélkül nem is léphetnek be a strand területére a járványügyi előírások miatt. A büfénél nem liheghet senki a másik nyakába, felfestések, piktogramok segítenek majd eligazítani a népet, mennyi is a másfél méter.

Sóstógyógyfürdő parkfürdőjében szigorúan ellenőrzik a víz minőségét /Fotó: MTI Balázs AttilaSóstógyógyfürdő parkfürdőjében szigorúan ellenőrzik a víz minőségét /Fotó: MTI Balázs Attila

„A budapesti strandokon a nyitás előtt nagytakarítást és fertőtlenítést rendeltek el, a közegészségügyi előírásokat maximálisan betartják”

– hangsúlyozta Szűts Ildikó.

A nyitás után a korábbinál több takarító dolgozik majd a létesítményekben. A medencék vizét óránként ellenőrzik, a korlátokat félóránként fertőtlenítik, és óránként takarítják a zuhanyzókat, mellékhelyiségeket. Minden bejárathoz és a mosdókban kézfertőtlenítőt tesznek ki. Az öltözőket lehet használni, de a másfél méteres távolságot ott is tartani kell.

Szűts Ildikó /Fotó: MTI Koszticsák SzilárdSzűts Ildikó /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

A papucs viselése és a zuhanyzás eddig is ajánlott volt, a szappanos fürdés most már kötelező – mutatta be Szűts Ildikó vezérigazgató a szabályokat /Fotó: MTI Koszticsák SzilárdA papucs viselése és a zuhanyzás eddig is ajánlott volt, a szappanos fürdés most már kötelező – mutatta be Szűts Ildikó vezérigazgató a szabályokat /Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Csak semmi fröcskölés!

„A köznyelvben bármilyen egyértelműnek is tűnik az a megfogalmazás, hogy a strandok, szabadtéri fürdőhelyek kinyithatnak, jogilag és szakmailag többféleképpen lehet értelmezni azt. A fürdőszövetség arra kérte a hazai fürdőket, hogy egyelőre higgadtan értelmezzék a kormányrendeletet, továbbá lehetőleg várják meg a kormányzati részletszabályokat (pl. medence- és szolgáltatástípusok, higiénia, befogadható létszámok). Ezek ismerete nélkül felelősen nem nyitható meg fürdőlétesítmény a vendégek előtt – fogalmazott korábban Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Ócsai Lajos járványügyi szakértő azonban óvatosságra int a szabad vizes fürdőzéssel kapcsolatban, hisz ott a vizeket érthető okok miatt nem fertőtlenítik.

– Eleve korlátozott lesz a létszám a strandokon, de azért így is számos veszély leselkedhet ránk. A koronavírus a szabad vizekben nem pusztul el, így itt még óvatosabbnak kell lennünk. Úszás, locsolkodás közben könnyen bejuthat a szervezetbe a szemünkön és a szánkon keresztül egyaránt!

Hatásos szer a klór

Hiába permetezi be valaki az egész testét alkohollal vagy klórral, nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe. A klór vagy alkohol egész testre permetezése viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat), és a ruhát is könnyen tönkreteszi. Ettől függetlenül az alkohol és klór is nagyon hasznos lehet más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.

Jó minőségű a szabad víz

Müller Cecília országos tiszti főorvos hívta fel a figyelmet nemrég arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a hazai szabad vízi fürdőhelyek értékelése. „Az európai uniós szabályok szerint négyévente értékelik a vizek minőségét, Magyarországon a vizsgált fürdőhelyek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott” – tette hozzá.

Ha az ellenőrökön múlik,a harkányi fürdőben sem fenyeget senkit semmilyen veszély /Fotó: MTI Sóki TamásHa az ellenőrökön múlik,a harkányi fürdőben sem fenyeget senkit semmilyen veszély /Fotó: MTI Sóki Tamás

Hasonló hírek

Nagyobb katonai járműforgalom várható

Géza

2019-ben is folytatódik, és bővül az otthonteremtési program

Géza

Az ötös lottó nyerőszámai

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------