Hirmagazin.eu
Főoldal » Ferences születésnap Csíksomlyón … Márk József atya 91 éves
Életmód hírek

Ferences születésnap Csíksomlyón … Márk József atya 91 éves

Ma ünnepli mindennapi élő szentjeink és példaképeink egyike, a csíksomlyói ferences kolostor lakója – P. Márk József ofm –, 91. születésnapját.

Élete és ferencessége példát ad mindenkinek, hiszen tudományos munkássága és lelki vezetői munkája immár hatvan esztendőre tekint vissza, amely hatvan esztendő egy eszelős korban, tragédiákkal és küzdelmekkel volt tele. József atyát azonban hite és elkötelezettsége megtartotta Isten, a magyar nemzet, és a hit szolgálatában, mert tudja és hirdeti, hogy a magyarság és a kereszténység, ha végre egészen egymásba olvad, akkor ezt a nemzetet nem lehet megsemmisíteni, a hitet pedig nem lehet úgy beszüntetni, mint egy pártot, szervezetet, kezdeményezést. Mert hitet Isten adja. Igaz van, amikor az ember megtántorodik, de Isten ismét megkeresi és magához öleli. Ezt az bizalmat erősíti József atya papként, ferencesként, kemény és szívós székely emberként. Magyarságunk is Istentől való, így azt sem lehet elvenni, megtiltani.

József atya mindezt egy életen keresztül hirdette és hirdeti ma is. Ferences csuhája a legszebb viselet, mert lelke is Szent Ferenc egyszerűségében törekedett a híveket Istenhez vezetni, szegényen, alázatosan és tudományokkal felvértezve. Élete maga a 20. századi rendtörténet, és az erdélyi történelem ötvözete, hiszen ferencessé válását követte a diktatúra, de e diktatúrában a kis székely faluk lelki vezetőjeként megtartotta népét és népe hitét, magyarságát.

Mint egyházzeneszerző számos – már népénekké vált – templomi dicséretet komponált, s nem múlik el úgy Mária köszöntő, hogy a József atya által írt ének fel ne csendülnék. Legutóbb Márton Áron himnuszt írt, ami a nép ajkán minden bizonnyal egyre több erdélyi templomban felhangzik, mintegy fohászkodva a nagy püspökhöz. Ez a József atya által írott himnusz minden eddig énekelt himnusznál méltóbb arra, hogy Erdély és a Kárpát-haza templomaiban felhangozzék.

József atya személyes tanúságtétele – azaz, az élete – világító fáklya minden magyar számára. Köszönettel és szeretettel kívánunk minden jót, e szép születésnapon és kérjük Isten, hogy engedje még sokáig közöttünk maradni József atyát mindnyájunk lelki és szellemi épülésére… Mert vannak szentjeink, akik életükkel jobban igazgatnak minket, mint az útszéli szent-szobrok, akiknek sorsát poros kódexek rejtetik.

József atya élő nagysága, mind a ferences rendnek, mind a katolikus egyháznak, mind pedig az Istenfélő magyar embernek, mert élete máig bizonysága annak, hogy lehet háború, kommunizmus, nacionalista idiotizmus, Isten Kegyelme és szeretete eltölti mindazokat, akik Benne bíznak és hitül csorbíthatatlan.

Isten tartsa meg József atyát!

Cikk: Stoffán György

Forrás: hungaryfirst

Hasonló hírek

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

info

Névnapok november 23-án

info

Ezzel a módszerrel hozta vissza az életbe depressziós feleségét a férj

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------