Hirmagazin.eu
Főoldal » Ferenc pápa aláírta Mindannyian testvérek című enciklikáját
Külföld

Ferenc pápa aláírta Mindannyian testvérek című enciklikáját

A testvériség és a társadalmi barátság a témája Ferenc pápa harmadik, Mindannyian testvérek című enciklikájának, amelyet az egyházfő Szent Ferenc városában, Assisiben írt alá szombaton.

Ferenc pápa a Szent Ferencről elnevezett bazilikában bemutatott mise végén, a szent sírjánál írta alá új enciklikáját.

Október 3-ra esik Szent Ferenc halálának évfordulója. Az enciklika szövegét a pápa vasárnap délben mondott beszéde után hozzák nyilvánosságra. A katolikus egyházfő által kiválasztott témájú körlevélről van szó, melyet a püspökökhöz, papsághoz és a hívőkhöz intéz.

A Mindannyian testvérek kezdetű enciklika a szegények szentjeként ismert Szent Ferenchez kötődik, akitől a 2013-ban megválasztott egyházfő a nevét is kölcsönözte. Az idézetet Szent Ferenc műve, az Intelmek egyik sora ihlette: „Figyeljünk, mindnyájan testvérek, a jó pásztorra, aki juhai megmentéséért a kereszt gyötrelmét vállalta”.

Ferenc pápa hét éve tartó pápaságának harmadik enciklikájáról van szó.

A hitről szóló a Hit világossága (latinul Lumen fidei) 2013-ban jelent meg XVI. Benedek nyugalmazott pápával együttműködésben. A második enciklika, a 2015-ben a teremtett világ védelméről közölt Áldott légy! (Laudato si) volt, amely szintén Szent Ferenchez kötődött.

Ez az első enciklika az egyház modern történetében, amelyet a pápa nem a Vatikánban írt alá. Az első enciklika, amely járvány alatt született. Ferenc pápa a koronavírus teremtette pandémia februári kezdete óta most először hagyta el a Vatikánt. Assisiben rendkívüli óvintézkedésekkel fogadták a pápát: a misén húszan vettek részt, egymástól biztonságos távolságra és szájmaszkban.

Vatikán-szakértők úgy vélték, Ferenc pápa nem véletlenül választotta Assisit az emberek közötti testvériség, valamint a betegek, szegények iránti szolidaritás üzenetét hirdető enciklika aláírásához:

Szent Ferenc városát kívánta szembeállítani az újabb korrupciós botrányoktól sújtott Vatikánnal,

amely botrányok szeptember végén Angelo Becciu bíboros lemondásához vezettek.

Nőszervezetek tiltakozásukat fejezték ki az enciklika olaszul hímnemű címe ellen.

A Vatikán hangsúlyozta, hogy Szent Ferenc eredeti 13. századi szöveget idézték, és tartalmában az enciklika egyáltalán nem diszkriminálja a nőket. Ferenc pápa válaszul Assisi előtt megállt ebédelni az umbriai Spello városában is, az ott szolgáló Klarissza-rend nővéreinél.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megrázó! Rácsapta a telefont a segélyhívó diszpécsere a lelőtt fiú barátnőjére – videó

Edit

Mecsetépítés ellen tüntettek Ausztráliában (Videó)

info

Több lakóház leégett az ausztráliai bozóttüzekben

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------