Hirmagazin.eu
Főoldal » Fenyegető üzenetet váltott Izrael és az Iszlám Dzsihád
Külföld

Fenyegető üzenetet váltott Izrael és az Iszlám Dzsihád

A Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád radikális iszlámista szervezet kijelentette vasárnap, hogy joguk van választ adni támadó alagútjuk felrobbantására. Nyilatkozatukat egy nappal az után tették közzé, hogy szombat este Izrael szokatlan, fenyegető videó-üzenetben próbálta elejét venni a bosszúnak – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Joáv Mordecháj tábornok, az izraeli hadsereg palesztin területekért felelős összekötő tisztje arab nyelvű videoüzenetében kijelentette, hogy tudomásuk van az Izrael elleni tervek kovácsolásáról, s az Iszlám Dzsihád a tűzzel játszik, veszélyeztetve ezzel a Gázai övezet lakóit, a palesztin kiegyezést és az egész térséget is.

Mordecháj közölte, hogy Izrael minden, az alagútrobbantásra adott válaszért az Iszlám Dzsihádot és a Hamászt fogja okolni, egyúttal személyes felelőssé tételükkel fenyegette meg a dzsihádisták Damaszkuszban élő vezetőit, Ramadan Salahot és Ziád Nahalit.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésének kezdetén szintén erőskezű fellépést ígért minden, Izrael elleni támadással szemben, és kiemelte, hogy minden, a Gázai övezetben zajló akcióért a Hamászt tekinti felelősnek.

Alagutat robbantottak

Az Iszlám Dzsihád vasárnap reggel hadüzenetnek nevezte az izraeli bejelentést, s közölték, hogy folytatják tevékenységüket. „Az ellenség fenyegetése, hogy kárt okoznak a szervezet vezetőiben, hadüzenetet jelent, amivel szembenézünk” – áll nyilatkozatukban.

„Jogunk van választ adni minden támadásra, s köztük a Hamász katonai szárnya és az Iszlám Dzsihád tizenkét harcosának halálát okozó alagútrobbantásra is. Az ellenség fenyegetése nem ijeszt meg minket és nem téríti el vezetőinket a dzsihád útjáról, elveinktől, az ellenállástól és a védelemtől” – tették hozzá.

Az izraeli hadsereg két héttel ezelőtt felrobbantott a gázai határ alatt egy Izrael területére átnyúló, félkész támadó alagutat, amelyet az Iszlám Dzsihád épített. Főként másodlagos robbanások, a földalatti járatban tárolt robbanószerek berobbanása, valamint a mentés idején a járat rájuk omlása megölt 12 iszlámistát, köztük a csoport gázai törzsének katonai parancsnokát és helyettesét, valamint a Hamász egyik kommandós egységének a parancsnokát.

Tíz évvel ezelőtti gázai hatalomátvétele óta a Hamász iszlám ellenállási mozgalom a gázai övezeti erőforrások jelentős részét az övezet alatt húzódó alagútrendszer kiépítésére fordította. A vájatok egy része Egyiptomba tartó csempészalagút, másik része pedig Izrael területére átnyúló támadások végrehajtására szánt járat.

Izrael a 2014 nyarán indított, Erős szikla fedőnevű, 50 napos hadművelet után több méter magas és mélyen a föld alá nyúló, érzékelőkkel felszerelt biztonsági betonfal építésébe kezdett a Gázai övezet körül. Az építmény költségei nagyjából kétmilliárd sékelre (mintegy 150 milliárd forintra) rúgnak.

Forrás: MTI

Képek: wikipedia, magyarhirlap, ujszo

Hasonló hírek

Év végi akciós ajánlat a migránsoknak

Mazsi

A német pénzügyminiszter szerint a segítség nem lehet korlátlan

Edit

Elérte volna őket a második hullám? Brutális rekordokat döntöget az új koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------