Hirmagazin.eu
Főoldal » Fenyegetéssel válaszolt az Egyesült Államok az orosz–török rakétavédelmi üzletre
Külföld

Fenyegetéssel válaszolt az Egyesült Államok az orosz–török rakétavédelmi üzletre

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten közölte, reméli Oroszország már a következő hónapban leszállítja Törökországba az Sz–400-as légvédelmi rendszert.

Washington erre az F35-ös vadászgépek megvonásával és a pilóták kiképzésének felfüggesztésével fenyegette meg a törököket – hangzott el hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Bő egy hónappal ezelőtt jelentette ki Erdogan,hogy Moszkva és Ankara között biztosan létrejön a légvédelmi rendszer ügylete. Az amerikaiak természetesen már akkor is rossz szemmel nézték az eseményeket, és megfenyegették Törökországot.

Az üzlet jelentős anyagi támogatást nyújt Oroszországnak

Kövecsi-Oláh Péter, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint a helyzet most úgy áll, hogy két szempontból sem jönne jól Washingtonnak, ha létrejönne az „adásvétel”. Az egyik az az elvi szempont, hogy ezzel az USA ellenfelét támogatja Törökország, a másik pedig, – ami a nemzetközi kapcsolatokban korántsem mellékes – hogy az üzlet jelentős anyagi támogatást nyújt Oroszországnak.

Felvetődik a kérdés, hogy vajon egy NATO-tagállam miért nem NATO-szövetségestől vásárol légvédelmi rendszert, és hogy mennyire meglepő, ha két szövetséges állam között feszültség alakul ki. A szakértő ezzel kapcsolatban azt mondta, természetesen

a szövetségesek között is kialakulhat nézeteltérés,

sőt kirívó esetekben a vita odáig fajulhat, hogy az egyik vagy a másik ország a fegyveres fenyegetés eszközéhez nyúl.

Törökország szerepet játszott a közel-keleti változásokban

Az elmúlt tíz évben a közel-keleti országokban, a Kaukázusban és Ukrajnában is politikai átalakulás ment végbe. Törökország szerepet játszott a közel-keleti változásokban, gyakorlatilag testközelből látta, ahogy ezen országok (Szíria, Irak) közvetlen katonai befolyás alá kerültek.

Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg Törökországgal, lépéseket tett külpolitikájának stabilizálására: első körben a nagy NATO-tagállamokhoz fordult, hogy adjanak el rakétavédelmi rendszert, ám ezekkel az országokkal nem jöttek létre az üzletek – nagy valószínűséggel nem tudtak megegyezni az árban. Ankara így kénytelen volt Oroszországgal felvenni a kapcsolatot, Moszkva pedig kapva kapott az alkalmon,

és kiváló pénzügyi feltételeket biztosítva

el is adta a rendszert Törökországnak.

Az amerikai jelenlét egyre jobban gyengül a világ különböző pontjain – lásd a Közel-Keletet, ahol az iráni befolyás folyamatosan nő –, ezért is fontos az Egyesült Államoknak, hogy az olyan ügyekben, mint például az orosz–török rakétavédelmi rendszer üzlete, minél jobban a saját malmára hajtsa a vizet. Ezért az egyetlen olyan eszközhöz nyúl, amivel még talán elérhet eredményeket a fenyegetéshez – fejezte be Kövecsi-Oláh Péter.

Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Macron egyre nagyobb bajban: tudott testőre illegális fegyveréről

Géza

Tragikus hírt kapott a család: megtalálták az eltűnt édesanya holttestét

Mazsi

Brüsszel: Gigatüntetés összecsapásokkal (Videó)

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!