Image default
Programinfó

Fénnyel festenek Pécsett, avagy lenyűgöző Zsolnay-motívumok kelnek életre a falakon!

A 3. Zsolnay Fényfesztiválon Pécs belvárosában lenyűgöző fényfestmények és fényinstallációk jelennek meg a házak, középületek falain.

A Zsolnay Múzeum reneszánsz és gótikus motívumokat ábrázoló fényfestése.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Mintegy 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet keltenek életre Pécs belvárosában a 3. Zsolnay Fényfesztivál fényfestő csapatai június 28. és július 1. között.

Az idén négynaposra bővülő rendezvényen mintegy 100 programmal – köztük háromdimenziós fényfestéssel, újcirkuszi és utcaművészeti kavalkáddal – várják a látogatókat – áll a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleményében.

A kedvelt pécsi épületek lenyűgöző fényfestést, a belváros ismert terei és rejtett zugai izgalmas fényinstallációkat kapnak. A vetítések és fényszobrok az eddigieknél is nagyobb területen helyezkednek majd el, a teljes belvárost behálózó Fény útja összesen 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet kelt életre – áll az írásos összegzésben.

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny keretében a pécsi székesegyház homlokzatára komponált háromdimenziós, mozgó fényalkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók péntektől vasárnapig.

Az alkotások előválogatása jelenleg is zajlik, 29 nevezés érkezett Chilétől Indonéziáig, a nem mindennapi élményért a fesztivál szakmai partnere, Kiégő Izzók csapata felel.

A közönség szórakoztatásáról Costa Rica-i tűzzsonglőrök és spanyol utcaművészek is gondoskodnak, a Sienta La Cabeza nevű katalán hajszobrász-csapat ismét több napon át készít világító hajkölteményeket a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára.

Mengyán András Munkácsy-díjas képzőművésznek a Pécsi Galériában nyílik kiállítása, Bordos László Zsolt ikonikus Spidron 3D mappingjének megtekintéséhez pedig “a föld alá kell szállniuk” az érdeklődőknek, az éjszakát pedig egy hét méter átmérőjű Hold-installáció fénye ragyogja majd be.

A Hold múzeuma című alkotás az Angliában élő Luke Jerram műve, a világító művészeti installációhoz a NASA különlegesen részletes égitestfotóit vették alapul – ismertették a szervezők kiemelve, hogy a belülről megvilágított gömb formájú szobor minden centimétere öt kilométernek felel meg a Hold tényleges felszínéből.

A fényfesztiválra a karszalag – amellyel a zárt térben látható installációk is megtekinthetőek – ezerötszáz forintba kerül.

Forrás: hirado.hu/MTI

Hasonló hírek

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon

info

2015 Sziget himnusz: Easy As One Two Three

info

Világsztárokkal lesz jazzfesztivál a MOM Kulturális Központban

info