Hirmagazin.eu
Főoldal » Felújították Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király szarkofágját
Kultúra

Felújították Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király szarkofágját

Forrás: MTI

Kilenc hónapig tartó restaurálás után visszatért pénteken Krakkóba Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király szarkofágja, amelyet újból a királyi vár, a Wawel székesegyházában helyeztek el – értesítette az MTI-t Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul.

Felújították Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király szarkofágját

A szarkofágot kiállították a szentély Vasa-kápolnájában, ahol egy hónapig lesz megtekinthető. A gondosság, amellyel a restaurálási munkálatokat végezték, mutatja, “milyen nagyra értékelik a lengyelek azt a korszakot, amikor a magyar fejedelem ült a lengyel trónon” – mondta a főkonzul.

A cinkkoporsót két évvel a fejedelem litvániai Grodnóban 1586-ban bekövetkezett halála után készítette egy gdanski mester. Báthory addig egy fakoporsóban őrzött maradványai az 1588-as waweli dísztemetéskor kerültek a szarkofágba

Az elmúlt hónapokban a restaurátorok 19. század végi dokumentumok alapján felújították a szarkofág díszes cinklemezeit, az alattuk lévő deformálódó faszerkezetet rozsdaálló fémmel helyettesítették. A szarkofág fedelét – a felújított Báthory-címer mellett – a fejedelem portréjának másolata is díszíti. A cinkkoporsó oldalait a négy sarkalatos erényt – az igazságosságot, a mérsékletességet, a bátorságot és a bölcsességet, valamint a vétkeket is jelképező színes domborművek díszítik.

A sziléziai Tychy város egyik műhelyében végzett restaurálás költségeit a waweli hitközség fedezte.

A szarkofágot – amely feltételezések szerint már akkor megsérült, amikor az 1588-as dísztemetésre szállították – legutóbb 1931-ben, előtte pedig 1877-ben újították fel.

Február második felében a cinkkoporsó visszakerül eredeti helyére, a krakkói székesegyház Báthory-kriptájába. Akkor újból elhelyezik benne azt a rézkoporsót, amely a fejedelem földi maradványait őrzi. A szarkofág azután is megtekinthető lesz, de már csak egyik oldala lesz látható.

 

Hasonló hírek

Az internet fejlődése a könnyűzeneipar érdeke is

info

Utazók: Lehet-e őszintén szeretni egy olyan embert, aki halálra ítélt bennünket?

Edit

Klimt világhírű festményét alkották újra a sztárok

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------