Image default
Gazdaság

Feltétel nélkül mindenkire számít az új agrárminiszter

Minden agrárgazdasági szereplőre számít az új parlamenti ciklusban Nagy István agrárminiszter-jelölt. Szerinte tarthatatlan, hogy ma minden termelési kockázatot a gazdálkodók viselnek. A stratégiai célok között többek között a versenyképesség javítását és a munkaerőhiány csökkentését jelölte meg.

madosz.hu

Összefogás kell az agrárgazdaságban, ezért a legkisebbtől a legnagyobbig minden egyes ágazati szereplőre feltétel nélkül számítok – fogalmazott parlamenti mezőgazdasági bizottsági meghallgatásán Nagy István agrárminiszter-jelölt. Szerinte a mezőgazdaság egyértelműen stratégiai szerepet tölt be, mivel a Föld lakossága 2050-re 9 milliárdra növekszik, így 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, miközben a termőterület várhatóan 30 százalékkal, az ivóvízkészlet 40 százalékkal csökken.

A következő időszak egyik legfontosabb feladata a versenyképesség javítása lesz – húzta alá Nagy István. Ma a magyar agrárium egy hektáron 1574 euró értéket állít elő, míg az EU-átlag 2630 euró körül mozog. Hosszabb távon – tette hozzá a minisztereljelölt – nálunk is el kell érni a jelenlegi EU15-ök szintjét, így a magyar mezőgazdaság 20 millió ember élelmezésére válhat alkalmassá. Az exportban ezzel párhuzamosan arra kell törekedni, hogy a feldolgozott termékek részaránya legalább 78 százalékra növekedjen, ezen belül pedig a másodlagosan feldolgozott élelmiszereké 50-60 százalékot tegyen ki.

Nagy István szerint a most kialakítás alatt álló, 2020 utáni uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) nincs szükség radikális reformra. Továbbra is erős, kétpilléres rendszerben a forrásokat a gazdáknak kell megkapniuk, így Magyarország nem támogatja, hogy például a migrációval összefüggő, KAP-idegen célok prioritássá váljanak.

Agroinform

Nem tartható, hogy az agrárszektorban minden kockázatot a termelők viseljenek – fogalmazott a miniszterjelölt. A gazdák sokszor úgy termelnek, hogy nem tudják, mennyiért értékesíthetnek, miközben az élelmiszerlánc további szereplői ismert árakon folytatják tevékenységeiket. A kockázatoknak – hangsúlyozta Nagy István – értékarányosan kell megoszlaniuk a piaci szereplők között.

Osztották a baloldalt
Kormánypárti és jobbikos ellenzéki képviselők is megdöbbentőnek értékelték, hogy a mezőgazdasági bizottságba sem az MSZP, sem a DK, sem a Párbeszéd nem delegált tagot. A rendszerváltozás óta nem fordult elő, hogy a testületben ne lett volna baloldali képviselő. A most megalakult, tizenegy tagú grémiumban a Fidesz hét, a Jobbik három, az LMP pedig egy képviselővel van jelen. Így nem vesz részt a bizottság munkájában a kormánypárti KDNP sem.

A politikus komoly problémaként említette, hogy a mezőgazdaságban is egyre nagyobb a munkaerőhiány. Ezért szerinte 50 ezer közmunkást át kellene irányítani, hogy a jövőben állandó mezőgazdasági munkaerővé válhassanak.

boon

A miniszterjelölt több más célt is megfogalmazott az új parlamenti ciklusra:

– állami kockázatvállaláson alapuló hitelalap létrehozása azok számára, akik a piaci alapú agrárhitelezésből kiszorulnak
– kockázatkezelési rendszer az állattenyésztőknek és a kertészeknek a betegségek és járványok miatti kockázatok, illetve a piaci árkockázatok kezelésére
– az öntözhető területek legalább 400-500 ezer hektárra növelése
– új fehérjeprogram végrehajtása a GMO-s szójaimport kiváltására, illetve csökkentésére
– az egymillió hektárra tehető osztatlan közös földtulajdon felszámolása
– az üveg- és melegházi kertészeti terület megkétszerezése, hogy ne külföldi, hanem magyar tavaszi primőrökkel lehessen kielégíteni a hazai fogyasztói igényeket
– a hazai erdőterület 21-ről 27 százalékra növelése
– az önkéntességre épülő agrárintegráció ösztönzése
– az élelmiszerbiztonság fejlesztése
– a generációváltás támogatása
– az élelmiszertermékek további áfacsökkentése

Így juthatott be Magyarországra a sertéspestis
A migrációnak, illetve a vendégmunkásoknak tulajdonítható, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa nemrég felbukkant Heves megyében – vélte bizottsági meghallgatásán Nagy István.
Kanizsaujsag.hu
Szerinte például egy eldobott szendvics lehetett az oka annak, hogy egy eddig jól körülhatárolható területen több vaddisznó is ASP miatt hullott el. Mint ismert, a vírus bejutására Ukrajna és Románia felöl mutatkozott a legnagyobb esély. Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kórokozó házi sertéseket nálunk még nem betegített meg, és az egyik legnagyobb feladat éppen annak megakadályozása lesz, hogy az ASP haszonállattartó telepekre is bejusson.
Forrás: agrarszektor.hu

Hasonló hírek

Ellenőrzést tartott a Nébih az álőstermelők kiszűrésére

info

Ezek a gimnáziumok vannak veszélyben

info

Csak mutatóban maradt devizahitel

Edit