Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Feltámadt egy 136 ezer éve kihalt madár

Az állat remek példája annak a ritkán megfigyelhető jelenségnek, amikor egy faj akár más korban és helyszínen bukkan fel a bolygón adott esetben akkor is, ha az ősei már kipusztultak.

A Zoological Journal of the Linnean Society című tudományos lapban megjelent kutatásbeszámol róla, hogy a megtalált fosszíliák alapján az aldabrai fehértorkú guvat 136 ezer évvel ezelőtt halt ki, amikor az Indiai-óceánban található Aldabra-korallzátonyon áradás volt és az egész víz alá került. Mivel a madár nem tud repülni, nem volt hova menekülnie – írta a Vicealapján a Sokszínű Vidék.

Azután ugyanez a faj több tízezer évvel később ismét felbukkant, és ismét nem növesztettek szárnyakat a ragadozók hiányában. 100 ezer évvel ezelőtt pedig eljutottunk odáig, hogy az evolúciós folyamatoknak köszönhetően a guvat teljesen ugyanolyanná vált, mint kihalt őse.

Ezt a jelenséget több állatnál, így a manátusznál és a tengeri teknősnél is megfigyelték, de madaraknál soha.

Csak Aldabrán, az Indiai-óceán leghosszabb paleontológiai történetével rendelkező atollján állnak rendelkezésre olyan bizonyítékok, amik demonstrálják a tengerszint-emelkedés okozta kihalási és újranépesedési folyamatokat – áll a közleményben.

infostart, hbw

Hasonló hírek

A hulladékvadász célkeresztjében Budapest szégyene, a Terebesi utca

info

Elszállították a mérgeket az Illatos útról

info

Itt az elültethető kávéspohár!

info