Hirmagazin.eu
Főoldal » Feltámadt egy 136 ezer éve kihalt madár
Természetvédelem, élőlények védelme

Feltámadt egy 136 ezer éve kihalt madár

Az állat remek példája annak a ritkán megfigyelhető jelenségnek, amikor egy faj akár más korban és helyszínen bukkan fel a bolygón adott esetben akkor is, ha az ősei már kipusztultak.

A Zoological Journal of the Linnean Society című tudományos lapban megjelent kutatásbeszámol róla, hogy a megtalált fosszíliák alapján az aldabrai fehértorkú guvat 136 ezer évvel ezelőtt halt ki, amikor az Indiai-óceánban található Aldabra-korallzátonyon áradás volt és az egész víz alá került. Mivel a madár nem tud repülni, nem volt hova menekülnie – írta a Vicealapján a Sokszínű Vidék.

Azután ugyanez a faj több tízezer évvel később ismét felbukkant, és ismét nem növesztettek szárnyakat a ragadozók hiányában. 100 ezer évvel ezelőtt pedig eljutottunk odáig, hogy az evolúciós folyamatoknak köszönhetően a guvat teljesen ugyanolyanná vált, mint kihalt őse.

Ezt a jelenséget több állatnál, így a manátusznál és a tengeri teknősnél is megfigyelték, de madaraknál soha.

Csak Aldabrán, az Indiai-óceán leghosszabb paleontológiai történetével rendelkező atollján állnak rendelkezésre olyan bizonyítékok, amik demonstrálják a tengerszint-emelkedés okozta kihalási és újranépesedési folyamatokat – áll a közleményben.

infostart, hbw

Hasonló hírek

A Greenpeace kiszúrta a márkás túraruhák mérgeit

info

Hogy működik egy természetes erdő?

info

Erkölcstelen és oktalan pazarlás!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------