Hirmagazin.eu
Főoldal » Feltalálók, akiket saját találmányuk ölt meg
Tudástár - minden érdekesség

Feltalálók, akiket saját találmányuk ölt meg

Feltalálónak lenni bizony nem egy életbiztosítás. Az alábbi nagy koponyák azonban különösen ráfaragtak, az ő halálukat ugyanis saját találmányuk okozta.

Otto Lilienthal

Ilyen peches feltaláló volt Otto Lilienthal német repülőgép-mérnök, feltaláló, pilóta, a sárkányrepülés egyik úttörője. 1896. augusztus 9-én Berlinhez közel felszállt egy, a Birodalmi Találmányi Hivatalnál egyszerű vitorlás apparátus néven bejegyzett kétfedeles siklógéppel.

 A repülés jól indult, de egy hirtelen széllökés mindennek véget vetett: korrigáló mozdulatához már nem volt elég a magasság, gépe 17 méterről a földbe csapódott. A becsapódáskor eltört a gerince, kínszenvedések közepette egy nap múlva meghalt.

Francis Edgar Stanley

Francis Edgar Stanley

Francis Edgar Stanley (1849-1918) ikertestvérével együtt fejlesztették ki a Stanley gőzhajtású autót. Francis 1918-ban ezt az autót vezetve vesztette életét, amikor egy farakásnak rohant a gőz meghajtású autójával.

Franz Reichelt

Franz Reichelt

ranz Reichelt (1879 – Párizs, 1912. február 4.) osztrák származású, Franciaországban élő szabómester volt, aki egy olyan ejtőernyő kifejlesztésén dolgozott szabadidejében, amely megmentheti a bajba került pilótákat. Szerkezete leginkább egy nagy – zsinórokkal, gumival, rudakkal összeerősített – kabátra emlékeztetett, amely a tervek szerint a levegőben szétterül és viselője leereszkedhet vele a földre. Számos kísérletet hajtott végre szerkezetével bábukkal, azonban azok túlnyomó többsége sikertelen volt.

Reichelt engedélyt kért arra, hogy szerkezetét egy bábura erősítve kipróbálhassa az Eiffel-toronyról. A jóváhagyás birtokában 1912. február 4-én megjelent az építménynél, majd közölte, hogy ő maga ugrik le. A feltaláló egy rövid ideig hezitált a vaskorláton állva, majd az összecsődült újságírók és érdeklődők előtt levetette magát a mintegy 60 méteres magasságból. Az ernyő nem terült szét, így Reichelt a földnek csapódott és azonnal meghalt. Halálos kísérlete után a Repülő Szabó néven is emlegették.

James Douglas

James Douglas

Ma már bizonytalan, hogy James Douglas, a Guillotin egyik elődjének feltalálója vagy csak skóciai elterjesztője volt az 1500-as évek második felében. A gróf rajongott a “tiszta munkát” végző szerkezetért. James Douglast 1581-ben Skóciában gyilkosságért halálra ítélték és az általa meghonosított „Skót Szűz” által halt meg Edinburgh-ban.

Thomas Andrews

Thomas Andrews

Az ír Thomas Andrews a híres-hírhedt Titanic egyik tervezője volt. A Harland és Wolff hajógyár rajzoló és tervezőrészlegének ügyvezetője és a cég vezérigazgatója volt Belfastban, Írországban. Andrews volt a White Star Line hajótársaság tulajdonában lévő Olympic és Titanic tervezésének felügyelője és a hajók konstruktőre. A Titanic fedélzetén volt, amikor az 1912. április 14-én jéghegynek ütközött és a hajóval együtt a hullámsírba merült.

Marie Curie

Marie Curie

Madame Curie volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott, és az első valaha élt ember, aki két Nobel-díjban is részesült. Ám ő is saját – illetve férjével, Pierre Curie-vel közös – felfedezéseibe, a radioaktivitás tanulmányozásába halt bele. A lengyel származású Marie Curie-Sklodowska fedezte fel a rádiumot és a polóniumot (az elem neve Lengyelországra utal). Mindkettő erősen radioaktív kémiai elem.

Harry K. Daghlian Jr. és Louis Slotin

Harry K. Daghlian Jr. és Louis Slotin

Harry K. Daghlian Jr. és Louis Slotin az atombomba kifejlesztésén dolgozott a II. világháború alatt és után, de egy baleset során halálos mértékű sugárzás érte őket.

1946. május 21-én, a Los Alamosban lévő kutatóközpontban folytattak atomkutatási kísérletet. Louis Slotin kollégáival azt kutatta, hogy milyen feltételek mellett lehet láncreakció. Kísérletükhöz két fém félgömböt használtak, melyek közepe radioaktív plutóniummal volt töltve. Amikor a két félgömb közeledett egymáshoz olyan mennyiségű plutónium keletkezett, hogy beindulhatott a láncreakció. Slotin a kísérletben kézzel, egy csavarhúzó segítségével tartotta távol egymástól a félgömböket, de a csavarhúzó hirtelen kiesett Slotin kezéből,  a két félgömb összekapcsolódott és így a sugárzás halálos dózisának a többszöröse került a szervezetükbe.

Forrás: tudnodkell

Hasonló hírek

Titkolóznak a régészek: Rejtélyes koponyákat találtak az Antarktiszon! – VIDEÓ

Mazsi

Titokzatos lény úszott fel a Temzén Londonig – VIDEÓ

Mazsi

Ősi „bizsuk” színét rekonstruálták a kutatók

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------