Egészség - betegség

Felpumpálják a gyógyszeres dobozokat, de vajon az áruk marad-e?

Jövő év februártól megváltoznak a gyógyszerek dobozai: nagyobbak lesznek, hogy elférjenek rajtuk a biztonsági jelölések.

A kép illusztráció. Kép: Simon patika

Jövő februártól, 290 nap múlva már csak a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek hozhatók forgalomba – mondta Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Világgazdaság kérdésére. Az új rendszerrel Euró­pa egyik legsokrétűbb informatikai adattárháza épül – évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik jövő évtől az EU-s adatbázisba.

A hamis orvosságok kiszűrésére az Európai Unió két új biztonsági elemet vezet be: minden gyógyszeres dobozon kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is lesz. A rendelet 2016-ban lépett hatályba, ám csak 2019. február 9-től kell alkalmazni. Azok a készítmények, amelyek a rendelet alkalmazásának időpontját megelőzően biztonsági elemek nélkül kerültek forgalomba, a lejáratuk napjáig árusíthatók lesznek.

A biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete is megnövekedhet, ám a dobozban lévő orvosság közvetlen csomagolásának mérete nem változik, így előfordulhat, hogy egy nagyobb dobozban csúszkál majd a készítmény.

Forrás: infostart.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

A menta, melyből kb. 50 fajta létezik

info

Vigyázz, ezzel többet ártasz magadnak, mint a cigivel!

Mazsi

Hamis ételek, amelyeket jobb ha elkerülsz!

Edit