Image default
Technika, kommunikáció

Félmillió céget támadtak már meg

Kutatók idén eddig 430 000 – főleg üzleti – felhasználót találtak, akik olyan rosszindulatú szoftverek célpontjaivá váltak, melyekkel pénzügyi adataikat, kriptovalutáikat és web-money adataikat próbálták ellopni.

A pénzügyi vírusok, más néven banki trójai vírusok arra törekszenek, hogy pénzt és pénzügyi adatokat lopjanak, valamint a támadók számára hozzáférést biztosítanak a felhasználók és a pénzügyi intézetek eszközeihez és gépeihez is.

Az ilyen fenyegetések igen gyakoriak, mivel a pénz a legjelentősebb motiváló erő a kiberbűnözőknek és csalóknak. A Kaspersky adataiban szereplő hasonló veszélyek új mintái folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy

a pénzt kicsikaró vírusok aktívak és rendkívül veszélyesek, főleg, ha üzleti környezetről van szó

– a legtöbb üzleti hálózat ugyanis egymáshoz kapcsolódó eszközökre épül, ha az egyik megfertőződött, akkor az egész entitást veszély fenyegetheti.

Pénzügyi vírus által támadott felhasználók száma 2018 első felétől 2019 második feléigKaspersky_Penzugyivirusok_2019augusztus1.docx

Forrás: Kaspersky

A vírusok tipikus támadási felületei a spam e-mailek és az adathalász weboldalak. Az utóbbiak általában hivatalos weblapoknak tűnnek, de valójában a támadók hozták létre a hitelesítő adatok, bankkártyaadatok és egyéb érzékeny információk ellopására. 2019 első felében a Kaspersky kutatói több mint 339 000 adathalász támadást észleltek olyan weboldalaktól, amik nagy bankok kezdőlapjának álcázták magukat.

A megelőzés a legjobb védelem

Napjainkban a zsarolóvírusok gyakrabban fenyegetnek bennünket, mint az influenzavírus: egy friss kutatás szerint tavaly a nagyvállalatok több mint fele áldozatul esett valamilyen ransomware támadásnak.

Az egyéni felhasználók esetén más volt a helyzet: az őket támadni próbáló vírusok listáját a Zbot vírus vezeti (26%), ami hitelesítési adatokat lop el, és a távoli irányítást is lehetővé teszi a támadóknak.

Szakemberek szerint általában az ünnepi időszakokat követi emelkedés, mert akkor az emberek ritkábban használják a készülékeiket, így kevésbé vannak kitéve a támadó felek fenyegetéseinek.

piacesprofit

Hasonló hírek

Új felületet indít az eBay és Sotheby’s

info

Bréking: mégis kivonulhat a Telenor Magyarországról!

Géza

Érdemes még PC-t vásárolni?

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------