Hirmagazin.eu
Főoldal » Félmilliárd font kárt okozna London lezárása naponta
Külföld

Félmilliárd font kárt okozna London lezárása naponta

Londoni pénzügyi elemzők szerint naponta közel félmilliárd font kárt okozna a brit gazdaságnak, ha az új típusú koronavírus terjedése miatt a brit hatóságok zárlat alá vonnák az egész brit fővárost.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett tanulmánya hangsúlyozza: valószínűtlen, hogy Londont valaha is teljesen karantén alá kellene helyezni, de egy ilyen drasztikus intézkedés gazdasági hatásainak modellezése ennek ellenére nem teljesen indokolatlan.

A ház elemzőinek becslése szerint csak az elmúlt két hétben közel 15 ezer londoni tért haza Olaszország fertőzött térségeiből, és ha csak kis töredékükről bebizonyosodik, hogy elkapták a Kínából kiindult járvány kórokozóját, munkaadóik elővigyázatosságból elrendelhetik az érintett munkahelyek bezárását.

A CEBR elemzőinek modellszámításai szerint ha egy London egészére kiterjedő zárlat naponta 495 millió font (több mint 190 milliárd forint) gazdasági kiesést okozna, ötnapos munkahéttel számolva a gazdasági veszteség egyheti teljes karantén esetén meghaladná a 2,4 milliárd, egyhavi zárlat esetén a 10 milliárd fontot.

A CEBR tanulmánya szerint e veszteségek a londoni gazdaság kibocsátási teljesítményének 31 százalékos zuhanását jelentenék.

London a teljes brit hazai összterméknek (GDP) hozzávetőleg a 20 százalékát állítja elő, és ennek alapján a brit főváros teljes zárlata a brit gazdaság egészében 6 százalékos kibocsátási veszteséget okozna a karantén időtartama alatt – áll a cég hétfői elemzésében.

Más nagy londoni házak is jósolják, hogy a brit gazdaság megszenvedi a koronavírus-járvány negatív aktivitási hatásait, jóllehet ennyire drasztikus – a CEBR által is valószínűtlennek nevezett – forgatókönyvet egyik elemzőműhely sem vázolt fel.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics legutóbbi felülvizsgált helyzetértékelésében közölte: az idei év egészére az általa korábban várt 5 százalékos bővülés helyett most már alig 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít Kínában, és ennek áthúzódó hatásai miatt az eddigi prognózisában szereplő 2,9 százalékról 2,5 százalékra rontotta a világgazdaság egészének idei növekedésére szóló előrejelzését.

A cég a globális kereslet várható gyengülése miatt a brit hazai össztermék idei növekedési ütemére adott becslését is rontotta: az eddigi 1 százalék helyett 0,8 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában 2020 egészében.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Merénylet Berlinben, gázpalackkal telepakolt autóval támadt a sofőr

Mazsi

Idomeniből Magyarországra?

Edit

Folytatódik a gyümölcsterrorizmus az ausztrál boltokban! Hazánkban is sok az elmebeteg, figyeljünk, nehogy utánzók áldozatai legyünk! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------