Főoldal » Féligazság, hogy Magyarország vízben gazdag
Természetvédelem, élőlények védelme

Féligazság, hogy Magyarország vízben gazdag

Magyarország ugyan vízben gazdag, ám a készletek 94 százaléka átfolyik az országon, csupán 6 százalékával rendelkezhetnénk szabadon – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke.

A napokban 37. országos vándorgyűlését tartó Magyar Hidrológiai Társaság nemcsak a vízzel foglalkozó mérnökök, hanem valamennyi vizes szakember egyesülete. Lazább környzetben, de szakmai kérdéseket vitatnak meg ilyenkor nyár elején.

“Összesen 190 dolgozattal jelentkeztek a kollégák, a spektrum rendkívül széles: területi vízgazdálkodás, árvízvédelem, folyószabályozás, az uniós vízkeretirányelv érvényesülése, ugyanakkor a vízellátás, a csatornázás, vízépítés, vízügyi beruházások, mikrobiológia, közgazdasági és vízjogi kérdések, vízügytörténet is szerepelt az egyes szekciók napirendjén” – sorolta az InfoRádióban Szlávik Lajos, a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke.

Az időjárási jelenségek vizes hatásait, a hosszabbra nyúló száraz és csapadékos időszakok problematikáját is napirenden tartották a szakértők.

“Két dimenziót vizsgálunk, az egyik a probléma szakmai mélysége, a másik az egyes földrajzi területeken kiéleződő vízproblémák” – mondta el Szlávik Lajos.

Arról, hogy Magyarország a klímaváltozás közepette valóban jó helyzetben van víz terén, vegyes véleménye van.

“Talán furcsa, de vízben gazdag és szegény is Magyarország. Előbbi a tekintetben, hogy a Duna, a Tisza és a Dráva, három tranzit vízfolyás igen jelentős vízkészletet szállít, de ezt visszatartani nem tudjuk, nem is kell. Ha azt nézzük, hogy

a hazánk területére lehulló csapadékkal hogyan gazdálkodunk, azt kell mondanunk, hogy vízben szegény Magyarország.

A külföldről érkező vízkészlet a teljes készlet 94 százaléka” – fejtette ki Szlávik Lajos.

A fennmaradó 6 százalék egyre kisebb mennyiséget jelent, és sok a szélsőség is, ami a mostani szélsőségesen meleg időből is látszik a csapadékos június után.

A megoldást a tárolókapacitások növelésében látja, mind mondta, minden 100 ezer köbméteres kapacitás segíthet, ez feladatot ró a társulásokra, önkormányzatokra, földtulajdonosokra. A legnagyobb tározó egyébként a Tisza-tó.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
infostart

Hasonló hírek

Ne szeresd túl! Trágyázd a növényt szakszerűen

info

Idén is keresik az Év Fáját! Nevezz te is a versenybe, legyen tiéd a győzelem! (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

December a természetben, kék cinege hangoskodik (Videó)

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------