Főoldal » Félidejéhez érkezett a cannes-i filmfesztivál
Kultúra

Félidejéhez érkezett a cannes-i filmfesztivál

hirmagazin 2015 05 19 060504

Megkezdődtek hétfőn a találgatások a díjakról a félidejéhez érkezett 68. cannes-i fesztiválon, ahol az újságírók körében eddig három alkotás, köztük Nemes Jeles László Saul fia című filmje emelkedik ki a mezőnyből.
Megkezdődtek hétfőn a találgatások a díjakról a félidejéhez érkezett 68. cannes-i fesztiválon, ahol az újságírók körében eddig három alkotás, köztük Nemes Jeles László Saul fia című filmje emelkedik ki a mezőnyből.

A francia és a nemzetközi filmes szaklapok pontozási listáin is Todd Haynes vasárnap este bemutatott Carol című filmje került az élre, amely egy 1950-es években játszódó leszbikus szerelmi történtet dolgoz fel Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznővel a főszerepben. A Variety filmes szaklap a francia sajtóhoz hasonlóan a szereplők belső lelki világa rezdüléseinek finom érzékeltetése miatt dicsérte az alkotást.

A nemzetközi kritikusok körében a fesztivál kezdetén bemutatott és óriási visszhangot kapott magyar alkotás, a 38 éves Nemes Jeles László első filmje került a második helyre. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó film főszerepét alakító Röhrig Gézát pedig továbbra is a legjobb férfi alakítás díjára tartják esélyesnek.

A zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant. A Guardian brit laphoz hasonlóan a legtöbb kritikus szerint a magyar alkotás az első olyan film, amely választ ad arra a művészi kérdésre, hogyan lehet a holokausztot filmen ábrázolni.

A francia kritikusok viszont egyöntetűen a 2001-ben Arany Pálmát nyert Nanni Moretti Anyám című önéletrajzi ihletésű filmjét kedvelik a legjobban, a külföldi újságírókat viszont megosztotta az olasz alkotás.

A versenyprogram meghívást kapott öt francia filmből az elsőt, Mainwenn Mon Roi (Királyom) című filmjét vasárnap este mutatták be. A Vincent Cassel és Emmanuelle Bercot főszereplésével készült önpusztító szerelmi történet nem győzte meg a kritikusokat.

A második francia versenyfilmet, Stéphane Brizé La Loi du marché (A piac törvénye) című dokumentarista stílusú, hosszú snittekkel forgatott alkotását hétfőn mutatták be, a rendező állandó színészének számító Vincent Lindonnal a főszerepben, aki egy munkanélküli családapát alakít.

Hosszan tartó keresés után a főhős Thierry áruházi biztonsági őrként talál munkát, de ott a leépítésre készülő vezetőség a kollegái utáni kémkedéssel bízza meg. A realista módon forgatott filmben a legtöbb szerepet amatőrök alakítják.

“Az ilyen helyzetek durvaságát akartam megmutatni, nem azért, mert durva emberek hozzák létre, hanem éppen azért, mert a rendszer nagyon durva tud lenni. Amikor a munka világa hitvánnyá tesz egy embert, akkor már etikai kérdések merülnek fel” – hangsúlyozta a rendező a bemutató előtti sajtótájékoztatón.

A norvég Joachim Trier angolul forgatott versenyfilmjét hétfő este mutatják be. A Hangosabb, mint a bombák olyan világsztárok főszereplésével készült, mint Jesse Eisenberg, Amy Ryan és Isabelle Huppert.

Ez utóbbi egy háborús sajtófotóst alakít, akinek öngyilkosságával férje, felnőtt fia és kamaszfia egyedül maradnak. A film az anya halála után három évvel játszódik, s a három férfi érzelmeinek szemszögéből vizsgálja a család életét visszaemlékezéseken keresztül.

“Többszólamú történetet akartam elmesélni egy családról, amelynek tagjai másképp élték meg ugyanazt az eseményt” – mondta a 41 éves rendező, akinek ez a harmadik filmje, amelyet a cannes-i fesztiválon mutatnak be.

A film érdekessége, hogy nem időrendben meséli el a történetet, hanem felváltva követi a négy szereplőt, köztük az anyát is, aki időnként fantomként, máskor a férfiak álmaiban visszatér. A visszaemlékezésekkel pedig a szereplők lelki világának megértését segíti a rendező.

“Ez egy olyan szabad forma, amellyel behatolhatunk mindegyik szereplő lelkébe, visszapörgethetjük az időt mindenki emlékezetében” – mondta Trier.

Hasonló hírek

Klimt világhírű festményét alkották újra a sztárok

info

Elhunyt Lorán Lenke – VIDEÓ

Mazsi

Kikészült és kitálalt Sebestyén Balázs

Edit