Image default
Állatvilág

Felforrósodott autóból mentettek kutyát a Hortobágyon

Alig kezdődött meg a jó idő, máris egy kutyát kellett menteni egy bezárt, felforrósodott autóból a Hortobágyon. Gazdája magára hagyta, ezért az utolsó pillanatban törték be az ablakot, így megmentették az életét.

A szakemberek évről évre felhívják a figyelmet, hogy sem ember, sem állat nem maradhat a tűző napon egy lezárt autóban, amelyben pillanatok alatt akár 60 fokra is felmehet a hőmérséklet.

Még mindig 24 órás megfigyelés alatt tartják Rókát, akit szombaton mentettek ki egy tűző napon álló autóból. Gazdája ugyanis bent hagyta a kocsiban. A kutya nem szenvedett maradandó károsodást és felépülhet.

Az állatorvos az M1 Híradónak azt mondta, mire az állat beért a kórházba, gyakorlatilag nem mutatott életjeleket. Már éppen le akart róla mondani, amikor vett egy levegőt Róka, így folytatták a küzdelmet az életéért.

Le kellett hűteni. A 40 fok feletti testhőmérsékletet a normális szintre kellett hozni. Ezt hideg infúzióval, jegeléssel és vizes lepedőbe való csavarással oldottuk meg. Ezt gyakorlatilag egész nap és egész éjszaka folytattuk, amíg stabilizálódott az állapota – fejtette ki a Hortobágyi Madárkórház vezetője, Déri János.

Pillanatok alatt szaunává válhat az autó 

A szakemberek évről évre felhívják a figyelmet arra, hogy melegben a kocsik pillanatok alatt szaunává válhatnak, ugyanis ha a szabadban 21 fok a hőmérséklet, akkor 30 perc elteltével a kocsiban akár 40 fokra is emelkedhet. Kánikulában ez akár az 50-60 fokot is elérheti.

Nemcsak az állatok számára lehet életveszélyes az ilyen magatartás, hanem a gyerekekre is, hiszen a felnőttekénél kisebb a testfelületük és más a folyadékháztartásuk, így akár percek alatt rosszul lehetnek.

A szakemberek felhívták a  figyelmet, ha tűző napon álló autóban hagyott gyermeket látunk, azonnal értesítsük a mentőszolgálatot és a katasztrófavédőket, mert minden pillanat számít.

Hiába a figyelmeztetés 

A figyelmeztetések ellenére évről évre hagynak gyerekeket vagy kisállatokat autóban, emiatt korábban már több halálos tragédia is történt.

Forrás: M1 Hiradó

Hasonló hírek

Ki a legszebb eb?

info

Sue az életét köszönheti ennek a macskának!

Edit

Jegesmedvék kerítettek be orosz tudósokat

info