Hirmagazin.eu
Főoldal » Felelősség: Merkel megállíthatta volna a migránsáradatot..
Külföld

Felelősség: Merkel megállíthatta volna a migránsáradatot..

Zárva tarthatták volna Németország határait 2015-ben a migrációs válság tetőzésekor – ez derül ki egy kiszivárgott német belügyminisztériumi dokumentumból.

Merkel szerint Németország segített

2015-ben Németország Angela Merkel kancellár vezetésével a nyitott határok politikáját képviselte, és arra hivatkozott, hogy nem zárhatja le az ország határait a menedékkérők előtt. Három évvel később a kancellár az Európai Parlamentben azt mondta: Németország csak azért fogadta be a migránsokat, mert Magyarország 2015-ben nem tudta megvédeni a határait.

Angela Merkel az Európai Parlamentben elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy ők Magyarországnak segítettek a migránsok beengedésével, és lényegében úgy tett, mintha Magyarország lenne a hibás azért, mert Németországba több százezer illegális bevándorló érkezett abban az esztendőben – mondta Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa az M1 Unió28 című műsorában.

„Angela Merkel tehát továbbra is szembeszáll a valósággal, és a német politikai elit nem hajlandó belátni, hogy 2015-ben olyan komoly hibát követett el, amelynek következtében Európa mind a mai napig szenved az illegális bevándorlástól” – fogalmazott.

Nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is

Egy kiszivárgott német belügyminisztériumi dokumentum szerint nem lett volna semmilyen jogi akadálya a német határok lezárásának 2015 őszén. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója úgy gondolja: természetesen jogszerű bármilyen határt lezárni az Európai Unión belül, legyen az külső vagy belső schengeni határ. „Indokolt esetben nemcsak lehetősége a kormánynak intézkedni a határ lezárásának tekintetében, hanem kötelessége is” – hangsúlyozta.

A szakértő szerint az a cél, hogy az ország meg tudja védeni a saját szuverenitását. Ha egy-másfél milliós migrációs tömegről beszélünk, amely illegálisan lépi át a határt, akkor mindenképpen indokolt a belső schengeni határellenőrzésnek a visszaállítása. Ezt megtette Ausztria is Magyarország és Ausztria határa között, egy belső schengeni határon állította vissza a határellenőrzést.

Határellenőrzés az osztrák–német határon, az ausztriai Reutténél (Fotó: MTI/EPA/Daniel Kopatsch)

Úgy gondolja: ezt Németország is megtehette volna, a német kormány és a kancellár azonban politikai okokból úgy döntött, hogy Németország tömegesen beengedi a migránsokat.

Nem hozhatták nyilvánosságra

Törcsi Péter szerint a dokumentum, ami a közelmúltban kiszivárgott, éppen azt tartalmazza, hogy a német kormánynak lett volna jogi és a fizikai lehetősége az Ausztria és Németország közötti határszakaszon újra bevezetni a határellenőrzést. Ezt mégsem tette meg, ennek köszönhetően másfél millió illegális bevándorló áramlott be Németország területére.

Sok százezer migránsról a mai napig nem tudja a német kormány, illetve a tartományi hatóságoknak sincs információjuk, hogy épp az ország területén tartózkodnak-e, milyen céllal érkeztek, és hordoznak-e magukban közbiztonsági kockázatot – fogalmazott.

A kiszivárgott dokumentum azt vizsgálta, milyen jogi lehetőségek vannak a Németország felé áramló migránsok ügyének rendezésére. A dokumentum A menedékkérők német határról való visszafordításának lehetősége címet viselte. A feljegyzést nem hozhatták volna nyilvánosságra.

Deák szerint Merkel hitelét vesztette

„Úgy tűnik, hogy az ilyen jelentések és információk éppen a német kancellár hamis állításait cáfolják. És lényegében Európában már senki sem hiszi el Angela Merkelnek, hogy ne ő lenne a hibás az illegális bevándorlásért. Azonban ezt még mindig cáfolja, és igyekszik a hátramaradó pár hónapjában, amíg még kancellár, kitartani az álláspontja mellett” – mondta Deák Dániel.

A Magyarországra érkezett migránsok 2015-ben mindenképp Németországba akartak eljutni (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

„Ezt azonban már sem az európai állampolgárok, sem a magyar választópolgárok nem hiszik el, hiszen tudják nagyon jól, hogy amikor a magyar határhoz érkeztek az illegális bevándorlók, akkor Angela Merkel nevét kiabálták, és az ő portréját tartották maguk előtt” – hangsúlyozta.

A vizsgálatnak komoly hatása lehet

A német Szociáldemokrata Párt vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy az ilyen és ehhez hasonló eseteket megvizsgálják.

„Nem véletlen, hogy Christian Lindner, az FDP elnöke most azt szorgalmazza, hogy álljon föl egy Bundestag-vizsgálóbizottság, amelyik megvizsgálja, hogy történt-e alkotmányos mulasztás, amikor a Merkel vezette kormány nem intézkedett a határellenőrzés visszaállítása ügyében” – fogalmazott Törcsi Péter.

Az FDP elnöke szerint 2015-ben egy Németország számára központi kérdésről titokban vitatkoztak és döntöttek. Elemzők szerint a vizsgálat eredménye komoly hatással lehet a német belpolitikára és az Európai Unióra egyaránt.

forrás: M1

Hasonló hírek

Drámai fejlemények a máltai újságírónő megölésének ügyében

Géza

Tusk a Juncker-generáció tagja gondolkodásban és szellemiségben

Géza

Robbanószerek nyomait találták két szíriai autójában Svájcban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------