Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Félelmetes: Nem is sejtenéd, de ezekről a helyekről is hazaviheted a koronavírust..

Bár a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, tárgyakon keresztül is könnyedén a szervezetbe juthat. Vannak helyzetek, melyekről nem is gondolná az ember, hogy mekkora kockázatot jelentenek.

A SARS CoV-2 koronavírus a jelenlegi kutatások szerint bizonyos tárgyak felületén is képes életben maradni, eltérő ideig. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a járvány ideje alatt mindenki fokozott óvatossággal kezeljen minden olyan helyzetet, ahol más emberek által megérintett tárgyakkal kerül közvetlen kapcsolatba. A leggyakrabban emlegetett kockázati tényező a bevásárlás és a tömegközlekedés, ám ezeken kívül számos, az élet részét képező apró helyzet is komoly rizikót jelenthet. A Bors dr. Bense Tamás háziorvos segítségével ezeket a helyzeteket vette sorra.

Zsebben legyen a fertőtlenítő

Dr. Bense Tamás háziorvos szerint minden olyan helyzet potenciális fertőzésveszélyt jelent, ahol emberekkel vagy más ember által megfogott tárgyakkal találkozik az ember.

Ilyen a pénzhasználat, a különböző kilincsek, kapaszkodók, gombok megérintése

– sorolta dr. Bense, aki szerint ezeket a helyzeteket érdemes komolyan venni, és kerülni, ha van rá mód.

 

Bárminek a megérintése után fertőtlenítse le a kezét, például a bevásárlókocsi fogóját nyugodtan mossa le használat előtt. Természetesen a fertőtlenítés nem helyettesíthető az alapos kézmosással, így hazaérkezéskor erről semmiképp se feledkezzen meg – hangsúlyozta a doktor, aki szerint nem szabad, hogy lankadjon a figyelem, hiszen a járvány harmadik hulláma továbbra is fenyeget.

Használja a kitett kesztyűt tankoláskor

A szakemberek azt tanácsolják, ahol csak lehet, fizessen bankkártyával, de nem csak a készpénz megfogása hordozhat veszélyt különböző helyzetekben. A legtöbb benzinkútnál ugyan ki van helyezve egyszer használatos kesztyű, ám sokan bele sem gondolnak, a tanko­lókart hányan foghatták meg előttük.

 

 

Tankoláshoz mindenképp használjon kesztyűt, vagy alaposan fertőtlenítse le a kezeit, mielőtt bármihez hozzányúl. Elég, ha megcsörren a telefon, vagy megfogja a kormányt, a sebváltót vagy a kéziféket, és máris megvan a baj – mondta Bense, aki a sofőröknek azt tanácsolja, hogy a kézfertőtlenítő legyen mindig jól látható helyen, hogy semmiképp se feledkezzenek el a használatáról.

Szemüveggel vagy táskával is hazavihető

Az emberek nagy része a járvány idején már megtanulta, hogy a ruháit azonnal a szennyesbe dobja, de mi a helyzet a többi kiegészítővel? A telefonokon kívül a táskán, ékszeren, cipőn, sőt a szemüvegen is megtapadhatnak a koronavírusok, így ezeket is érdemes lefertőtleníteni, vagy karanténba helyezni.

 

 

Ha lehet, érdemes ugyanazt a táskát használni, és a cipővel együtt jól elkülöníthető helyen tárolni. Ajánlott lefertőtleníteni, gyakrabban kimosni, hiszen ezeken a felületeken is megtapadhatnak a vírusok. A gyakran használt tárgyakat többek között a telefont, a villanykapcsolókat, a kilincseket, a székek karfáját, a használati eszközök gombjait érdemes gyakran lefertőtleníteni.

Önkiszolgáló kassza után fertőtlenítsen!

Jó ötlet most az önkiszolgáló kassza, az ATM vagy épp a jegyautomaták használata, de ne felejtse el, hogy hányan érinthették meg a készülékeket ön előtt.

Ha olyan készüléket kell használnia, amivel ön előtt mások is érintkeztek, mindenképpen húzzon kesztyűt, vagy a gombok érintése után azonnal fertőtlenítse le a kezét. Ezeket az eszközöket rengetegen használják napi szinten, így nagy esély van rá, hogy fertőzött ember is megérintette – mutatott rá a háziorvos, aki szerint még magát a bankkártyát is érdemes lefertőtleníteni érintés után.

borsonline

Hasonló hírek

Ő is egy egészséges kisfiú volt, rémes ami történt vele!

Edit

Koronavírusos Lékai-Kiss Ramóna férje – Lékai Mátén kívül többen is megfertőződtek a Telekom Veszprémnél

Géza

Ön 50+-os férfi? Őrizze meg fiatalos lendületét a természet erejével!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------