Hirmagazin.eu
Főoldal » Fekete galagonya
Őshonos és nemesített növények

Fekete galagonya

hirmagazin 2015 05 24 085331

A fekete galagonya (Crataegus nigra) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Crataegus nemzetség Kárpát-medencében is őshonos faja. Védett.

Elterjedése

Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Albániában és Szerbiában fordul elő. Magyarországon csak a Duna mentén, a Csepel-szigettől a Mohácsi-szigetig él ártéri füzesekben.

Jellemzők

Kis fa, vagy cserje, amely legfeljebb 5 m magasságot ér el. A hajtások, a virágzati tengely és a vacok molyhosak, az ágak alig tövisesek. A levelek a többi hazai fajhoz képest nagyobbak, 5–10 cm hosszúak, felső oldalukon kopaszodók, fonákukon szürkén molyhosak, karélyosak, a karélyok fogasak. A virágzat kevés virágból áll, a termések feketék, 4-5 magvúak, a bibék száma 5.

Degen-galagonya

hirmagazin 2015 05 24 085405

A fekete galagonya gyakran alkot hibridet az egybibés galagonyával. A Degen-galagonya (C. X degenii) termései sötétbordó színűek, a hajtás az egybibés galagonyáénál kevésbé tövises. Nevét a neves magyar botanikusról Degen Árpádról kapta. A fekete és a Degen-galagonya gyakran fordulnak elő azonos élőhelyen. A hibrid gyakoribb.

Forrás: wikipedia; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Mezei árvácska

info

Apró nőszirom

info

Erdei ibolya

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------